We kaartten dit aan bij het RVO, maar kregen nul op het rekest. De controlerend ambtenaar vond het niet subsidiabel, omdat het geen zij-afscherming (code 241202 op de lijst) betrof en omdat het 'niet bestond uit afgesloten panelen die de aerodynamica verminderen'. Het ging in hun ogen puur om de opslag van pallets. Dat was de bekende schop tegen het zere been.
Ja, uiterlijk ziet het er hetzelfde uit. Bijkomend voordeel van een palletkist is dat er nog ongeveer 30 pallets kunnen worden opgeborgen. Naast het feit dat 'in het algemeen' (wat dat ook mag inhouden) bekend is dat palletkisten wél onder de EIA aftrek vallen.
Besparing te hoog?!
"Maar", zei dezelfde controlerend ambtenaar, "ik zal de aanvraag toetsen onder de generieke code (code 440000 waar alles onder valt wat niet 'standaard' op de lijst staat)". Op die code 440000 liet hij de berekening los. Hij kwam met een verassende en pijnlijke uitspraak: "De besparing is te hoog!" Pardon? Nu dus een schop tegen het andere, inmiddels zere, been.
Een andere code? Dan maken wij een andere berekening!
Dus onder een andere code is het niet subsidiabel omdat de besparing te hoog is? Tja, mijn berekening is gedaan op de waarden van zij-afscherming. Het diesel begint een beetje te koken, we geven ons niet gewonnen! Een andere code? Dan maken wij een andere berekening!
Laadvermogen en leegrijden
Een goed betoog en een nog betere onderbouwing, dat kan best tijdrovend zijn. Maar we laten ons niet zomaar afschepen. Opnieuw brachten we in kaart wat de relatie is tussen de investering en de energiebesparing, nu echter belicht vanuit het oogpunt 'efficiëntere lading'.
Want plaats je de pallets in de oplegger, dan kan hier geen andere lading geplaatst worden. Door de palletkist onder de oplegger te plaatsen, gaat het netto-laadvermogen dus omhoog. Dit houdt feitelijk in dat je, na iedere 37e rit, volledig onbeladen hebt gereden, tenminste, alleen met lege pallets.
Oftewel: met 36 ritten heb je 1 rit 'gewonnen'. En dat levert meer voordelen op, voor zowel de kosten, besparing van diesel, als voor het milieu.
Voor ons is het nu vooral een principekwestie.
We stuurden deze samenvatting, met berekening, op de post naar het RVO. Ja hoor, een telefoontje van juridische zaken. Of we nog een hoorzitting willen als negatief wordt beslist….. Jazeker! We komen graag even discussiëren over transport of een lesje vervoer geven. Het gaat om €12.500 euro, maar voor ons is het nu vooral een principekwestie.
Vervolgens is het weken stil, totdat de beschikking op de mat valt.
Bezwaar gegrond!
Moraal van het verhaal
Niet alleen de objecten die op de lijsten staan, vallen onder de MIA en EIA (of misschien wel andere regelingen), wees alert op milieu-ontlastende of energiebesparende maatregelen.
Een goede berekening en een goed verhaal willen nog wel eens lonen. Zorg dat je tijdig je adviseur (met kennis van transport) mee laat kijken naar de mogelijkheden, want de meldingstermijn van drie maanden is wél hard!