Inkeerregeling: voorkom boete

Tijdens een fiscale voordracht die ik zo’n 20 jaar geleden hield, stelde iemand een vraag. Op zich niets bijzonders, maar hij vertelde er expliciet bij, dat hij deze vraag niet voor zichzelf stelde, maar namens zijn buurman, die op die avond niet aanwezig kon zijn.

Henk Dollekamp
Henk Dollekamp

Na afloop van de lezing hoorde ik van een van de andere sprekers, die de persoonlijke situatie van de vragensteller en van zijn buurman kende, dat die vraag helemaal geen betrekking had op de buurman, maar wel degelijk op hemzelf, wat hij niet wilde laten weten.

Spaargeld in het buitenland

Aan dit voorval moest ik terugdenken, toen iemand mij onlangs vroeg hoe het zat met spaargeld in het buitenland. Hij vroeg dit niet voor zichzelf, maar namens een goede bekende van hem.

Die vriend had namelijk al jaren spaargeld op een buitenlandse bankrekening niet vermeld in zijn aangifte en had daarover in Nederland dus ook geen belasting betaald. En die vriend had iets gelezen over steeds beter wordende internationale uitwisseling van bankgegevens en dat je nu zonder boete dit spaargeld alsnog kon aangeven.

Inkeerregeling

Dat klopt, zei ik, dat is de zogenaamde inkeerregeling. In grote lijnen komt deze regeling hierop neer. Wanneer verzwegen buitenlands vermogen vóór 1 juli 2014 gemeld wordt bij de Belastingdienst, moet je uiteraard de hierover niet betaalde belasting alsnog betalen, maar je krijgt geen boete.

Normaal bedraagt zo’n boete 30% maar die kan zelfs oplopen tot 300%

Normaal bedraagt zo’n boete 30% van de belasting die je moet nabetalen, de boete kan in extreme situaties zelfs oplopen tot 300% van de belasting. Over deze na te vorderen belasting moet je ook nog eens heffingsrente betalen. De fiscus zal belasting gaan navorderen over de laatste twaalf jaar. In de afgelopen jaren schommelde deze heffingsrente tussen 2% en bijna 5,5%. Over de oudste jaren kan de rente nog behoorlijk oplopen.

Geen inkeerregeling als Belastingdienst er vanaf weet

Deze versoepeling geldt overigens alleen zolang de vriend nog niet weet of kon weten dat de Belastingdienst al van zijn buitenlandse vermogen af wist, bijvoorbeeld doordat de Belastingdienst hem al vragen heeft gesteld over zijn (buitenlands) inkomen of vermogen.

Als de fiscus hem al 'op het spoor' is, komt hij niet meer in aanmerking voor de inkeerregeling en zullen er ook boetes worden opgelegd over de na te betalen belasting.

Na deze korte uiteenzetting bedankte hij mij voor de verstrekte informatie. Hij zou het doorgeven aan zijn vriend ...

Meer fiscale blogs

Blog
Trouwen gaat niet meer zonder voorwaarden
Lees meer
Blog
Let op de kleine lettertjes!
Lees meer
Blog
Vrijstelling schenken: te laat of te vroeg?
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren