Spookfactuur? Daar trappen we niet in

Zelfs het journaal waarschuwt voor 'de criminelen' die gegevens van je proberen te stelen. Door e-mails te sturen die lijken te komen van betrouwbare afzenders, te bellen en zich voor te doen als bank, door een spookfactuur te sturen en andere creatieve handigheidjes.

En dan denk je: "Daar trap je toch niet in. Je kunt toch wel nagaan dat dit nep is". Maar besef je wel hoe achteloos je soms met je eigen gegevens omgaat?

Hetty Teeselink
Hetty Teeselink

Spamfilter en virus-checker

Op onze afdeling IT krijgen we er dagelijks mee te maken. Gelukkig vooral doordat medewerkers vragen of een bepaald mailtje wel te vertrouwen is. Door een goed spamfilter en een goede virus-checker worden veel e-mails al onderschept. Maar 'de criminelen' worden steeds slimmer, dus ze bedenken altijd weer een andere manier om je te misleiden.

Soms ben je er toch niet op verdacht. Door de drukte van de dag, door een ogenschijnlijk gangbaar verzoek of door toch wel een aantrekkelijk aanbod (gratis doet het altijd goed), heb je soms toch zo'n onoplettend moment.

Betaal jij deze 'spookfactuur'?

Eén van de laatste voorbeelden die we kregen, leek op de volgende tekst:

 

fraudehelpdesk spookfactuur

Een bekeuring is natuurlijk een heikel punt. Voor je het weet, neem je het bericht serieus en heb je de poppen aan het dansen.

De betreffende collega geïrriteerd, hij is zich immers van geen kwaad bewust, klimt in de telefoon en vraagt aan de verantwoordelijke afdeling voor de leaseauto's hoe dit kan en beweert dat hij geen enkele brief heeft ontvangen.

De afdeling weet ook nergens van dus ontstaat er aan alle kanten verwarring. Tot men nog eens goed naar het bericht kijkt en er achter komt dat het gaat om een e-mailvariant op de spookfactuur.

Zou jij een kopie van je paspoort afgeven?

Het kan ons allemaal gebeuren, maar je denkt toch vaak dat het jou niet overkomt. Maar denk eens echt goed na over hoe je met je eigen gegevens omgaat. Bijvoorbeeld een kopie afgeven van je paspoort.

Er wordt op verschillende momenten om gevraagd. Ik deed er nooit zo moeilijk over, maakte een kopie en gaf het af want ik vertrouwde de ontvanger.

Maar je fiscale nummer staat er wel op (zowel als apart onderdeel, als in de nummerreeks onderaan je paspoort). En wie garandeert je dat de kopie gebruikt wordt waarvoor je die hebt afgegeven?

Kopie ID

Een collega attendeerde me op de app KopieID. Dit is een app uitgegeven door de Rijksoverheid. Je maakt een foto van je paspoort, maakt de onderdelen zoals het fiscale nummer zwart, geeft aan wat de reden van de kopie is en voor wie deze bestemd is.

Het resultaat mail je naar de aanvrager van de kopie. Heel handig en het maakt je meer bewust.

Kortom, denk na voordat je gegevens deelt of tot actie overgaat en beoordeel of het wel echt nodig is. Want voor je het weet trap je er in. Ik ben benieuwd of jullie nog voorbeelden van 'alledaagse' handelingen hebben waarmee we het identiteitsfraude-plegers onbewust erg makkelijk maken.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren