Gemotiveerd personeel: working 9 to 5?

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2019

"Tumble outta bed and I stumble to the kitchen. Pour myself a cup of ambition. And yawn and stretch and try to come to life"

De eerste drie regels van een lied dat waarschijnlijk iedereen minimaal één keer in zijn leven gehoord heeft. Ik ben één van die personen die de tekst mee kan zingen, maar was, net als bij zoveel liedjes, me nooit echt bewust van de tekst.

Het lijkt een vrolijk nummer, maar als je goed luistert, is het een klaagzang. Dolly Parton vindt dat haar werkgever haar niet goed behandelt. Wat is het belang van gemotiveerd personeel?

Anja Wansink
Anja Wansink

Verschil in functie

Niet goed behandeld worden door jouw werkgever, is natuurlijk geen goede zaak. Persoonlijk denk ik dat het niet meer van deze tijd is, hoewel uitzonderingen zullen blijven. En natuurlijk zit er verschil in welke functie je vervult.

Productiewerk

Even een stapje terug in de tijd. Mijn eigen werkzame (en betaalde) 'arbeidsperiode' begint bij de leeftijd van 15 jaar. Ik wilde graag wat in de zomermaanden doen, want die lange zomervakanties vond ik maar niets.

In de tijd dat ik 15 was, mocht je nog niet zo veel vakantiewerk doen. Een krantenwijk of productiewerk. Dat waren de keuzes die ik had binnen een straal van 5 kilometer. Het werd productiewerk.

Hiërarchie werkgever werknemer

Wat ik daar in de paar weken (vooral) leerde, is dat je je werk zelf leuk kunt maken. Ik heb in groepen gewerkt waar collega's de hele dag niets tegen elkaar zeiden, maar ook in groepen waar het continu gezellig was.

Ondanks dat we hard moesten werken. Maar wat ik toen daar ook zag, was een duidelijke hiërarchische scheiding tussen werkgever en werknemer.

Zorgt dat voor gemotiveerd personeel? Opdrachten werden echt medegedeeld, de machine draaide op een door de werkgever bepaald tempo en inspraak was niet mogelijk.

Gemotiveerd personeel

Inmiddels ligt die tijd ver achter me en heb ik door mijn werk bij de Jong & Laan al in heel veel verschillende keukens mogen kijken.

Ik heb veel verhalen aangehoord van ondernemers die ofwel zeer tevreden ofwel zeer ontevreden zijn over hun personeel(sleden).

Want hoe goed je het als werkgever ook probeert te regelen, in welke vorm (van vrijheid) dan ook, ook hier gelden weer uitzonderingen. Soms gewoon omdat er geen klik is tussen werkgever en werknemer.

"Een verloop van 2%, terwijl  het gemiddelde 40% was"

Natuurlijk zijn er situaties waarin werknemers een duidelijke instructie nodig hebben (en ook willen krijgen). Maar ik merk wel een duidelijke verschuiving.

Werkgevers verwachten meer van hun werknemer. Meer inzet, meer flexibiliteit, maar ook heel vaak meer input en inspiratie van de werknemer.

En dat vertaalt zich weer in een betere werkmotivatie, dus gemotiveerd personeel. Althans, zo ervaar ik het.

Meer inspraak werknemer leidt tot betere resultaten

Onlangs stuurde een klant mij een artikel door. Het was een interview met Ricardo Semler, een Braziliaanse ondernemer.

Hij hanteert een open managementstijl en weet daarmee een groot vermogen te vergaren.

In een interview vertelt hij dat hij werknemers selecteert op basis van intuïtie, kijken naar de belangen die een werknemer heeft om juist bij dat bedrijf te werken.

In een voorbeeld geeft hij aan dat hij voor een hotel, waar in principe 180 arbeidsplaatsen ingevuld moesten worden, met 60 werknemers alle taken vervuld had. En een verloop had van 2%, terwijl het gemiddelde verloop 40% was.

Bottomline van het verhaal van Ricardo Semler is dat hij mensen niet selecteert op (alleen) techniek of kennis, maar juist op de soft skills en de belangen die een (potentiële) werknemer zelf heeft bij het goed floreren van het bedrijf.

Mogen of moeten

Dat zijn ontwikkelingen die ook ik ervaar: mensen die naar het werk mogen, in plaats van moeten.

Gemotiveerd personeel dat meedenkt met hun werkgever, een gezamenlijk doel nastreven. Dát zijn werknemers die een grote positieve bijdrage leveren aan een goede bedrijfsvoering én -rendement.

En ja, die werken veelal 'alleen' tussen '9 to 5'.

"Workin' nine to five, what a way to make a living".

Wanneer de tekstschrijver in deze tijd dit liedje had geschreven, dan was de inhoud totaal anders geweest. want: Inderdaad! In de huidige tijd bezien, kun je ook binnen de 'standaardwerktijden' enorm veel plezier in het werk hebben!

Aanbevolen blog
Harold SchenkDoor Harold Schenk
4 fases

Loyaliteitsmodel: hoe loyaal zijn uw medewerkers?

"Hoe kan ik mijn mensen vasthouden?". Bij mijn klanten gebruik ik vaak het loyaliteitsmodel. Dit model bestaat uit 4 mentale fases waarin medewerkers zich kunnen bevinden. Het model leg ik hier uit ...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren