Fiscaal voordeel tijdens vakantie

Heeft u er weleens aan gedacht om iets na te laten aan uw kleinkinderen? Misschien in de afgelopen vakantie nog wel. Zo ook Gerard en Ria. En zij waren verrast te horen dat hiervoor een vrijstelling bestaat, dat maakte de reis nog mooier.

Henk Dollekamp
Henk Dollekamp

Wat voor mij een reis mooi maakt, is vooral het zien van andere landen, het kennismaken met andere culturen en het ontmoeten van andere mensen. En even niet met je werk bezig zijn…. maar dit keer dus wel.

"Heb je nog leuke fiscale tips?"

Tijdens onze laatste vakantie sliepen mijn vrouw en ik een paar nachten in een Guest House, waar ook een ander Nederlandse echtpaar verbleef. Als Nederlanders in den vreemde raak je al gauw met elkaar aan de praat.

Eerst worden natuurlijk allerlei reiservaringen uitgewisseld en na verloop van tijd komt dan ook vaak een vraag aan de orde met de strekking “wat doet u voor de kost?”.

Als ik dan vertel dat ik belastingadviseur ben, heeft de gesprekspartner meestal ook nog een vervolgvraag voor mij in petto: “of ik nog leuke fiscale tips heb?” Deze keer bleef die vraag echter uit.

Al kreeg ik wel de indruk dat Gerard, de man van het andere echtpaar, nadacht over iets. Het gesprek werd vervolgd met onze mooie ervaringen van verschillende reizen, die we allebei in de loop der jaren hadden gemaakt.

"Dat scheelde al gauw € 24.000 aan erfbelasting"

Periodieke check testament

De volgende dag bleek mijn gevoel juist. Gerard en zijn vrouw Ria zaten op het terras van het Guest House aan een glaasje wijn en ze vroegen mijn vrouw en mij of we bij hen kwamen zitten. Dat deden we graag. Na enige tijd kwam de aap uit de mouw.

Gerard vertelde dat hij en zijn vrouw eens in de vijf jaar hun testamenten lieten nakijken en dat dit na de vakantie weer zou gebeuren. Ik zei hem dat een periodieke check van een testament heel goed is, maar dat het er in de praktijk bij de meesten niet van komt. Gerard en Ria bleken daarop gelukkig een uitzondering te zijn.

Vrijstelling erven

Ze zaten er over na te denken om hun kleinkinderen iets na te laten en ze vroegen zich af of dat kon. En het liefst natuurlijk op een fiscaalvriendelijke manier. Ik vertelde hen dat zoiets inderdaad mogelijk is. Er bestaat namelijk een vrijstelling voor dat wat kleinkinderen van hun grootouders erven.

Een vrijstelling van ruim € 20.000 per kleinkind. Dit sprak hen wel aan. Zeker als je bedenkt dat dit al gauw 10% erfbelasting bespaart en bij grotere vermogens zelfs 20%.

Erven, €24.000 bespaard

Gerard en Ria hebben zes kleinkinderen die zullen erven, dat scheelde al gauw € 24.000 aan erfbelasting. En toen ik hen vertelde dat de vrijstelling voor de kleinkinderen niet alleen bij het overlijden van Gerard, maar ook bij het overlijden van Ria toegepast kan worden en het voordeel dus verdubbelde, waren ze er wel uit.

In hun beider testamenten moest een legaat (bepaling in testament) komen voor de kleinkinderen die erven. Vervolgens had Gerard nog een vraag: of mijn vrouw en ik nog een glaasje wijn wilden?

Nu zult u misschien denken: tijdens je vakantie moet je niet met je werk bezig zijn. Maar als je mensen kunt helpen, geeft dat een voldaan gevoel. Zelfs - of misschien wel: juist - tijdens je vakantie. En ik kan u overigens geruststellen dat we meer over onze reizen hebben gesproken dan over ons werk.

Ook bij leven kunt u al op fiscaal vriendelijke wijze vermogen overhevelen naar de volgende generatie door middel van schenkingen. En met een warme hand geven is zeker zo mooi dan met een koude hand. De vorm waarin dat moet gebeuren is soms van cruciaal belang. Dat kunt u lezen in mijn vorige blog "Kwijtschelden of schenken? That's the question!"

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren