Fiscale scrabble

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2019

Ik hoef u niet uit te leggen dat belastingen hèt opbrengstmiddel zijn van onze staat. Daarmee worden de overheidsuitgaven bekostigd.

Daarnaast worden belastingen steeds meer ingezet als beleidsinstrument: voor bijvoorbeeld een rechtvaardige lastenverdeling, solidariteit maar ook voor duurzaamheid en vergroening. De participatiemaatschappij!

Renate Ekhart
Renate Ekhart

Ze voeren het zó ver door dat er een heel nieuw fiscaal jargon ontstaat.

Om die beleidsdoelstellingen te kunnen halen, is veel draagvlak nodig voor de maatregelen. In de politiek en bij de burgers. Debatten erover moeten begrijpelijk zijn. Tegenwoordig is het helemaal hip om dat in ‘Jip en Janneke-taal’ te doen.

Die pogingen voert men in de Tweede Kamer en de media zó ver door dat er een heel nieuw fiscaal jargon ontstaat.

Belastingnomaden

Zo wordt er gedebatteerd over ‘belastingnomaden’. Daarmee wordt gedoeld op burgers die zich laten uitschrijven bij de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) en daarna voor de Belastingdienst spoorloos zijn.

Ze willen bijvoorbeeld niet meer gevonden worden omdat ze hoge belastingschulden hebben uitstaan. Die mensen geven dan geen of een niet-bestaand adres op bij de GBA. En die GBA is voor de Belastingdienst eigenlijk de enige bron om belastingplichtigen te kunnen informeren en vinden.

Kom je er niet in voor, dan kan de Belastingdienst je ook niet benaderen. Innen bij de grens is dan een eenvoudige oplossing. Dat mag dan helaas weer niet volgens de Europese wetgeving.

Fiscaal vampirisme

En om het spannend te houden: fiscaal vampirisme. Wat gelijk staat aan het leegzuigen van zogenaamde kasgeld-BV’s. In vennootschappen zonder echte activiteiten die nog wel beschikken over een behoorlijk gevulde portemonnee worden op papier verliezen gecreëerd zodat er geen belasting hoeft te worden betaald.

Het geld kan dan zonder belastingheffing uit de bv worden gehaald en vervolgens wordt deze opgedoekt. Fraude dus, die inmiddels met succes bestreden wordt door het OM.

Scoren met scrabble

We zullen deze creativiteit niet letterlijk terugzien in de wetteksten. Wel probeert Financiën om de regelingen steeds begrijpelijker op te schrijven.

Ik weet in ieder geval wel waar ik op kan scoren tijdens een avondje scrabble!

Meer van Renate
Renate EkhartDoor Renate Ekhart
bedrijfsoverdracht familie

Bedrijfsoverdracht, een familiefeest bij uitstek. Of toch niet?

Goed voornemen: ‘komend jaar, dan moet het gebeuren!’. Maar belangrijke beslissingen neem je niet even snel onder de kerstboom. Vooral niet als ondernemer...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren