Een fruitmand vol financiële zekerheid voor zzp’ers

Het aantal zzp’ers in Nederland is de afgelopen jaren flink gestegen. Een zzp'er, zelfstandig ondernemer zonder personeel, wordt u niet zomaar. Daar gaat een heel proces aan vooraf.

Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een ondernemingsplan, contact leggen met een accountant en het aanvragen van een bedrijfsfinanciering.

Maar heeft u ook nagedacht over zekerheid voor uzelf en voor uw gezinsleden? Want stel dat u komt te overlijden. Of u raakt arbeidsongeschikt. Wat dan?

U kunt uzelf op verschillende manieren verzekeren tegen deze financiële risico’s. Ik vertel u graag meer over een aantal mogelijkheden, aan de hand van een fruitmand.

Fruitmand

Ik houd u een fruitmand voor. Ik heb deze gevuld met het volgende (relatief onbekende) fruit:

  • Nabestaandenpensioen
  • Ouderdomspensioen
  • Uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Uit de mand pakt u wat bij u past. Het maakt niet uit of u al het fruit pakt, of één stukje. Het belangrijkste is dat u nadenkt over uw keuze en dit voor uzelf kunt verantwoorden.

Nabestaandenpensioen regelen

Door het uit dienst treden bij een werkgever, hebben de nabestaanden van een zzp’er niet langer recht op een pensioenuitkering.

Om de partner en kinderen niet met financiële problemen achter te laten (bij een onverwachts overlijden), is het goed om over dit risico na te denken.

Als zzp'er heeft u de mogelijkheid om hiervoor in privé een 'netto' overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Lees hoe dit in elkaar steekt.

Sparen voor het pensioen

Minder onzeker dan plotseling overlijden, is uw oude dag. Veel werkenden kijken hier jaren van tevoren naar uit. U kunt op verschillende manieren sparen voor uw pensioen.

Zo biedt de overheid met de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) zzp'ers de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk een pensioen op te bouwen. Maar hier kleven ook nadelen aan. Verdiep u daarom ook in de andere manieren van sparen voor het spreekwoordelijke ‘appeltje voor de dorst’.

Uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid

Om als zzp’er bij ziekte of arbeidsongeschiktheid een uitkering te ontvangen, moet u hiervoor een verzekering afsluiten.

Een belangrijke factor die bepalend is voor de hoogte van de premie is of de verzekering gebaseerd is op een schade- of sommenverzekering.

  • Bij een schadeverzekering wordt er gekeken naar de daadwerkelijke vermindering van het inkomen.
  • Bij een sommenverzekering is dat niet van belang.

Lees welke factoren nog meer een rol spelen bij de hoogte van de premie.

Gelukkig hoeft u niet meteen te beslissen welk fruit u uit de mand haalt. Als u er maar over nadenkt! 

Auteur: Ron Mulder

Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren