Feestbegroting

Efteling, Gouden Koets, Prinsjesdag en feestbegroting. Wat hebben deze met elkaar te maken? En zit er daadwerkelijk voordeel in voor u?

Renate Ekhart
Renate Ekhart

Efteling

Als geboren en grotendeels getogen Hagenees krijg je Prinsjesdag met de paplepel ingegeven. Al weet je daar als puber nog niet de waarde van in te schatten. Behalve dan dat het een vrije dag opleverde van school.

De ideale gelegenheid voor een dagje Efteling. Een gewone doordeweekse dag, weinig schoolreisjes, dus geen lange rijen voor de attracties. En terwijl Haagse scholieren zich vermaakten in de Efteling, togen vele mede-Nederlanders naar Den Haag. Om zich op te stellen langs de route van de Gouden Koets.

Belastingmaatregelen

Dit jaar reed de Gouden Koets nog over het Noordeinde en het Lange Voorhout, om vervolgens vier jaar lang uit de running te zijn vanwege restauratie.

"De vermogensrendementsheffing is wel de grootste hobbel die genomen moet worden"

Vier jaar. Zo lang overleven sommige belastingmaatregelen het niet eens. Laat staan kabinetten.

De voorgenomen restauratie kon niet zonder de nodige ophef voorbijkomen. Want in deze tijden wordt gelijk de vraag gesteld wat dat allemaal wel niet kost.

Volgens de RVD vallen de voorziene kosten voor de restauratie van de gouden koets binnen de reguliere begroting van de Dienst van het Koninklijk Huis. Hoe groot dat bedrag is, wil ze niet kwijt. Wel geeft ze aan dat de koets volledig op de schop gaat.

Geen stelselherziening, wel feestbegroting

Dat kunnen we van het belastingstelsel niet zeggen. De vorig jaar op Prinsjesdag aangekondigde stelselherziening is uitgebleven. Wel is er een 'feestbegroting' gepresenteerd en ook daar is kritiek op.

Zo vroeg Jort Kelder in De Wereld Draait Door aan Dijsselbloem of deze begroting ballonnen en slingers verdiende, omdat ze de staatsschuld niet laat verminderen.

Ik verwacht dat de diverse debatten de komende maanden in zowel de Tweede als de Eerste Kamer scherp gevoerd zullen worden. Dat kan de feeststemming wel gaan drukken.

Vermogensrendementsheffing

Van de voorgestelde fiscale maatregelen is de aanpassing van de vermogensrendementsheffing wel de grootste hobbel die genomen moet worden. Hoewel deze een hoop pijn aan de onderkant verzacht, wordt deze regeling er a) niet eenvoudiger op en b) in de ogen van velen niet rechtvaardiger op.

De vermogensrendementsheffing blijft een forfaitair rendement en het tarief blijft 30%. De bepaling van de grondslag wordt ingewikkelder, want die wordt onderverdeeld in schijven en kent een 'vermogensmix'.

"De ton komt weer terug! Maar wel pas vanaf 2017"

Dat is vrij vertaald een gewogen gemiddelde van de verschillende soorten effecten en overige beleggingen en spaarrekeningen. Mijn collega Rien Pol schreef hierover in de blog 'Het botte scheermes op Prinsjesdag'. Ik beveel die van harte aan.

Schenkvrijstelling eigen woning

En dan de verhoging van de schenkvrijstelling voor de eigen woning. De ton komt weer terug! Maar wel pas vanaf 2017, want dan is er budgettaire ruimte voor.

Die ruimte zal nodig zijn. Want met deze aankondiging kun je in de wachtstand tot het 2017 is. Om vervolgens volop de vrijstelling te benutten.

Want ook al blijft de voorwaarde dat de ontvanger van de schenking of diens partner tussen de 18 en 40 jaar oud moet zijn en het geld moet besteden aan de eigen woning, de eis dat de schenking alleen onder de verhoogde vrijstelling valt als zij afkomstig is van ouders komt te vervallen.

En dat is gunstig. Vooral voor opa's, oma's, suikerooms- en tantes. Of eigenlijk hun kleinkinderen en neefjes en nichtjes.

Nou maar hopen dat de kosten van de restauratie van de Gouden Koets binnen de begroting blijven.

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren