Familiebedrijf: estafette zonder race tegen de klok

Laatst bijgewerkt op: 30 oktober 2017

In Rio struikelden de Nederlandse estafettevrouwen. Niet letterlijk, wel figuurlijk. Zij plaatsten zich niet voor de finale op de 4x100 meter, maar werden zesde in de kwalificaties. Reden? Een mislukte eerste wissel.

Daphne Schippers vertrok als tweede loper te vroeg en moest noodgedwongen inhouden. Daardoor verloor het Nederlandse team kostbare seconden. 

Tom Meuleman
Tom Meuleman

Ze kon deze achterstand niet meer goedmaken. Wat een teleurstelling als dit het resultaat is van de inspanningen waar jaren aan voorbereiding in zit; als individuele atleet, als team, als hun coach/trainer.

Overdracht aan een nieuwe generatie

Ik vergelijk het familiebedrijf regelmatig met een estafetteloop zoals de 4x100 meter. Na elke honderd meter kan het stokje - de onderneming - worden overgedragen aan de volgende. Een nieuwe generatie.

"Dat is waar een succesvolle opvolging mee begint"

Het komt nog wel eens voor dat het stokje tijdens een overdracht niet goed wordt overgedragen of valt. Het overdragen van bedrijfsbelangen naar de volgende generatie vraagt om een zorgvuldige voorbereiding en uitvoering. En vooral ook begeleiding daarbij.

Succes staat of valt met betrokkenheid

Veel trajecten rondom opvolging worden 'technisch' ingestoken: hoe kan het optimaal vanuit fiscaal, juridisch en/-of financieel oogpunt. En zeg nou eerlijk, dat verwachten klanten in eerste instantie ook van hun adviseur. Ik vind wel dat - net als bij een echte estafetteloop - je niet alleen moet varen op de techniek.

Het succes van een familiebedrijf staat of valt met de betrokkenheid van de achterban, de familie. Je hebt fans nodig; voor steun in moeilijkere trajecten, motivatie, om successen mee te vieren en om tot opvolging te inspireren.

Begrip kweken

Bij de start van een opvolgingstraject bekijk en bespreek ik dan ook altijd welke personen betrokken zijn en wie we nog moeten betrekken. Mijn drive is alle betrokken familieleden meenemen in het proces en begrip kweken voor onderlinge standpunten en eventuele verschillen.

Op basis hiervan bekijk ik hoe iedereen 'in de wedstrijd' zit. Een succesvolle opvolging begint wat mij betreft met het vaststellen van de kaders en de gezamenlijke vertrekpunten.

Familie en bedrijf in balans

Regelmatig geef ik met een van mijn collega's het seminar 'familie en bedrijf in balans'. Daarbij nodigen we - bewust - echtparen uit. Omdat de partner van de ondernemer in dit soort trajecten minstens zo belangrijk is.

We laten de techniek rondom opvolging compleet los. Aan de hand van dilemma's brengen wij de wisselwerking tussen bedrijf en familie in kaart.

"Hoe komt dat over op andere kinderen en het perfect functionerende managementteam?"

Terwijl het bijvoorbeeld allang geen vanzelfsprekendheid meer is, ligt er vaak onderhuids en onbesproken nog de verwachting dat de 'oudste zoon' wel opvolgt. Hoe komt dat over op andere kinderen en het perfect functionerende managementteam?

En hoe kan de eerste generatie loslaten en tegelijk de kennis, visie en ervaring blijven delen met de opvolgende generatie zonder dat die het idee hebben op de vingers gekeken te worden? Deze sessies leiden vaak tot mooie discussies, met name dankzij de openheid en betrokkenheid van de ondernemers zelf.

Coach bij opvolgen in familiebedrijf

Veel van mijn klanten verschijnen nu aan de start van hun estafette. Ze weten dat de eerste wissel eraan komt. Ik vind het geweldig dat ze me het vertrouwen geven om hun te coachen bij de race. Als team zorgen we ervoor dat het stokje zo perfect mogelijk wordt over gedragen.

Meer over familiebedrijven en overdracht
Renate EkhartDoor Renate Ekhart
bedrijfsoverdracht familie

Bedrijfsoverdracht, een familiefeest bij uitstek. Of toch niet?

Goed voornemen: ‘komend jaar, dan moet het gebeuren!’. Maar belangrijke beslissingen neem je niet even snel onder de kerstboom. Vooral niet als ondernemer...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren