Eicellen invriezen: secundaire arbeidsvoorwaarde?

Eicellen laten invriezen op kosten van de werkgever. Bij Facebook lijkt dit inmiddels een geïntegreerde arbeidsvoorwaarde te zijn. Ook Apple, die deze mogelijkheid in 2015 in het leven heeft geroepen, biedt vrouwelijke werknemers aan hun eicellen in te vriezen

"Overschrijden we alle grenzen van goed werkgeverschap?"

De bedoeling hiervan is het uitstellen van een eventuele zwangerschap.

Vrouwen hebben door deze mogelijkheid de keuze om eerst te investeren in hun carrière. Op een later tijdstip kunnen ze dan meer tijd vrij maken voor het stichten van een gezin. Nobel, zou je zeggen. Of juist egoïstisch?

Een lokkertje om zodoende juist meer vrouwelijke talenten aan hun bedrijf te binden lijkt het wel. Feit blijft dat de werkgever ook moet denken aan zijn eigen belangen, wat een stukje egoïsme rechtvaardigt.

Wel vroeg ik me direct af of dit een wenselijke ontwikkeling is waarbij we de hardwerkende vrouw tegemoet komen of dat we hiermee juist alle grenzen van goed werkgeverschap overschrijden.

Secundaire arbeidsvoorwaarde

Al jaren zetten werkgevers (secundaire) arbeidsvoorwaarden in om bepaalde werknemers, met specifieke kwaliteiten, te binden aan hun onderneming. En terecht zou je zeggen.

Recht op extra vakantiedagen, de mogelijkheid om thuis te werken, gratis kinderopvang, en een auto en telefoon van de zaak zijn zomaar een greep uit de veelvoorkomende (secundaire) arbeidsvoorwaarden die werkgevers inzetten om werknemers over de streep te trekken.

Dat het invriezen van eicellen nog niet veelvuldig wordt aangeboden, wil niet vanzelfsprekend zeggen dat hiermee een grens wordt overschreden. In een dynamische wereld wordt vooruitstrevend gedacht, waar het laten invriezen van eicellen wellicht prima bij past.

Veranderende wensen

Ik voel me niet geroepen een antwoord te geven op de vraag of het invriezen van eicellen de grens van het toelaatbare en humane overschrijdt. Maar voor werkgevers kan bovenstaande ontwikkeling wellicht wel een aanleiding zijn om de huidige (secundaire) arbeidsvoorwaarden nog eens tegen het licht te houden.

De tijd dat de werknemer het salaris veruit de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vond, lijkt voorbij. Secundaire arbeidsvoorwaarden om werk beter met privé te combineren, hebben de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen.

Of de mogelijkheid om eicellen te laten invriezen in de toekomst ook aanzienlijk terrein wint, is nog de vraag. Feit is wel dat een dynamische wereld waarin wij leven, vraagt om een bijtijdse benadering!

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren