Parttime werken: dat doen we toch allemaal?

In vergelijking met onze Europese collega's werken wij Nederlanders het minste aantal uren van Europa. Ook schijnen wij hier nog eens het minst moeite mee te hebben. Ik las dit een tijd geleden in een artikel dat ging over het aantal uren dat de gemiddelde Nederlander per week werkt. In eerste instantie las ik het artikel met lichte verbazing. Maar ach, dacht ik later: eigenlijk werken wij Europeanen toch allemaal parttime?

Nederlander werkt minste aantal uren

Het klopt wanneer men beweert dat de Nederlander het minste aantal uren van Europa werkt. Dit komt door het grote aantal deeltijdbanen in Nederland. Een, in mijn ogen, minstens zo belangrijk punt is de arbeidsproductiviteit van de werknemer. En laat deze arbeidsproductiviteit van de Nederlanders nu juist tot de hoogste van de wereld behoren!

Hoge arbeidsproductiviteit bereiken

Een hoge arbeidsproductiviteit betekent: met een beperkte inzet van arbeid een hoge productie realiseren, heb ik vroeger geleerd. Dit maakt dat arbeidsproductiviteit een zeer belangrijk gegeven is voor werkgevers.

"Niets is immers zo vervelend voor een werknemer als onduidelijkheid"

Een belangrijk gegeven waar in de praktijk, ondanks de hoge positionering van Nederland, in mijn ogen doorgaans nog te weinig aandacht voor is. Bedrijven kunnen júist op dit vlak nog veel winst behalen.

Door werknemers in een open en transparante omgeving te betrekken bij én verantwoordelijk te maken voor efficiëntere bedrijfsprocessen, zal dit het commitment vergroten en de drive bij werknemers doen toenemen.

Niets is immers zo vervelend voor een werknemer als onduidelijkheid over de doelen van het bedrijf, de functie, de taken en bijbehorende verantwoordelijkheden.

Alleen hard werken is niet de oplossing

Iedereen probeert het: efficiënt werken. Maar waar gaat het dan toch af en toe mis? (Alleen maar) hard werken is niet de oplossing. Een werknemer moet leren prioriteiten te stellen. Leren om 'nee' te zeggen, te delegeren en te organiseren.

In de praktijk zien we dat werknemers nog te vaak met niet belangrijke, dan wel niet urgente, zaken bezig zijn. Dus niet efficiënt werken. Bijvoorbeeld het bijwonen van sommige vergaderingen, het direct lezen van binnenkomende mailtjes en WhatsApp-berichten, collega's die langskomen voor een 'goed' gesprek en andere concentratieafleiders, zoals de radio.

Uiteraard moet er af en toe tijd en ruimte zijn voor bovenstaande zaken. Dit haalt wat druk van de ketel en helpt wellicht om te ontspannen. Maar nog te vaak én te veel verspillen werknemers te veel tijd aan bovengenoemde zaken. Voorgaande is dan ook vaak de reden dat werknemers zichzelf bij thuiswerken als productiever ervaren.

Rol werkgever bij efficiënt werken

Iedere werkgever heeft belang bij efficiënte en productieve medewerkers. Efficiënt werken is tegenwoordig nodig om niet te bezwijken onder de steeds toenemende werkdruk. Een werknemer klopt echter zelf niet vaak aan met de mededeling dat hij handvatten nodig heeft om efficiënter te werken. U als werkgever zou hier dan ook meer het voortouw in moeten nemen.

"20% van uw activiteiten levert 80% van het resultaat op"

Leg de nadruk op efficiënt werken en ondersteun uw werknemers hierbij. Zo bewerkstelligt u dat het probleem niet achteraf, maar structureel vooraf wordt aangepakt. In de praktijk zien we dat ook werknemers opbloeien door efficiënt werken.

Meer werken en langere dagen maken betekent dus niet dat je opeens efficiënt werkt. Sterker nog: als we de Italiaanse econoom en socioloog Vilfredo Pareto mogen geloven, levert 20% van uw activiteiten 80% van het resultaat op. Begeleid uw werknemers daarom zodat ze efficiënt werken en zorg ervoor dat de schaarse tijd daarmee goed wordt benut!

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren