Controlepraktijk: op weg naar verbetering

Mijn liefde voor het wielrennen bracht me dit jaar naar Girona (Spanje). Daar sloten mijn zus en ik aan bij een internationaal gezelschap van enthousiaste fietsvrouwen. Onder de bezielende leiding van Marijn de Vries (voormalig profwielrenster) fietsten we 5 dagen door het prachtige glooiende Spaanse landschap. We kronkelden over de mooiste kustwegen die je maar kunt bedenken en reden door velden vol met koolzaad en bloeiende klaprozen.

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Niet gek dat Girona uitgerekend de plek is waar veel profrenners  hun winter doorbrengen; Lance Armstrong was één van de eersten. Wielrennen is hier nog redelijk ‘easygoing’.

Automobilisten hebben geduld. Denderen niet, zoals in Nederland, toeterend en vol ongeduld langs een groep wielrenners. Ze geven ruimte, blijven rustig even achter je rijden en steken als aanmoediging zelfs hun duim op.

Voorkom eigen interpretaties

Waar komt dat respect voor wielrenners in Girona toch vandaan? De verkeersregels zijn gelijk aan die van Nederland en het uitgangspunt is in beide landen: houd rekening met je mede-weggebruikers. Maar hoe precies? Girona vond er een speciaal verkeersbord voor uit.

“Dit hebben we nodig om de kwaliteit in de controlepraktijk te verbeteren”

Een verkeersbord met de boodschap om minstens 1,5 meter afstand te houden tot een fietser.  Een cadeau van de politiek aan Armstrong omdat hij zo veel voor deze regio heeft betekend. Het verkeersbord is geen nieuwe regel, maar een nadere invulling van een regel.

Het voorkomt eigen interpretaties bij zowel fietsers als automobilisten en komt de verkeersveiligheid ten goede.

Verbeteren kwaliteit in controlepraktijk

En dit is nou exact wat we in de accountancy ook nodig hebben. De gehele sector moet aan de slag om de kwaliteit van controles te verbeteren. Maar wat is controlekwaliteit eigenlijk?

Met onze regelgeving (HRA) in de hand  kom je tot de conclusie dat er veel ruimte is voor eigen interpretatie door de accountant; de professionele oordeelsvorming. De aanwezigheid van deze vrijheid lijkt mooier dan het is.

In de praktijk rijzen er veel vragen en vinden er veel teamdiscussies plaats. Er is onzekerheid over welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om een kwalitatief voldoende dossier af te leveren.

Heeft accountant behoefte aan nieuwe regels?

Behoefte dus aan duidelijkheid en praktische handreikingen. Dit betekent zeker niet meer regels, maar op onderdelen wel een nadere invulling van de regels. En dan kan het vak wat mij betreft alleen maar leuker worden. Het voorkomt teamdiscussies over details. Dit levert tijdswinst op die we kunnen besteden aan de echte issues. De zaken die uitdagend zijn en die een kritische blik van de accountant vragen.

Dit blog is zeker niet de plek voor mijn mening over Lance Armstrong. Maar in Girona kwam ik tot de ontdekking dat hij een invloedrijke wielrenner voor deze regio is geweest. Hij zorgde ervoor dat er tientallen profrenners en hele hordes fietstoeristen zoals ik naar Girona kwamen.

Wanneer ik hier in Nederland weer op mijn fiets stap en een ongeduldig toeterende automobilist tegenkom denk ik nog even weer terug aan het verkeersbord van Lance. Maar ook in mijn werk blijkt het verkeersbord een bron van inspiratie. Op weg naar verbetering van kwaliteit in de controlepraktijk!

Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren