Concurrentiebeding: werknemer sneller naar de concurrent?

De afgelopen tijd is de trend zichtbaar dat steeds meer bedrijven gebruikmaken van concurrentiebedingen in hun arbeidsovereenkomsten. Wellicht bent u ook één van hen. 

Een concurrentiebeding kan immers voorkomen dat uw werknemer die eerst kennis bij uw bedrijf heeft opgedaan en waarin u wellicht ook veel tijd heeft gestoken om deze werknemer op te leiden, met deze kennis vervolgens bij een andere werkgever zijn voordeel doet. Dit kan voor u zeer nadelig zijn.

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp

Werknemer aannemen met inwerkperiode

Om die reden werd ik onlangs ook gebeld door de eigenaar van, ik noem het hier, bouwbedrijf X. Bouwbedrijf X wilde een werknemer een arbeidsovereenkomst voor een jaar aanbieden in de functie van Accountmanager. Om de werknemer in deze functie goed te kunnen laten functioneren, zou het bouwbedrijf hem eerst minstens drie maanden moeten inwerken.

Concurrentiebeding opnemen in arbeidsovereenkomst

Hiernaast zou de werknemer in deze functie wetenschap krijgen van inkoopprijzen, winstmarges en kostenstructuren. Helemaal gelet op de economische tijd waarin Bouwbedrijf X zich bevindt, en dat zij daarom alle opdrachten hard nodig heeft, was zij niet gecharmeerd van de gedachte dat deze werknemer straks met deze kennis bij de concurrent aan de slag zou gaan.

Om die reden was ik blij dat ik hem kon adviseren om in de arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding op te nemen.

Concurrentiebeding verboden?

Per 1 juli 2014 wil de overheid via de Wet Werk en Zekerheid echter een aantal regelingen betreffende contracten voor bepaalde tijd wijzigen. Eén van de wijzigingen die zijn voorgesteld, betreft het concurrentiebeding.

De Tweede Kamer is van mening dat het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in beginsel verboden moet worden.

Het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wil zij enkel nog toestaan wanneer dit door middel van zwaarwichtige bedrijfs- of dienstbelangen schriftelijk in de arbeidsovereenkomst wordt gemotiveerd. Om welke belangen het precies moet gaan, is tot nu toe niet nader gemotiveerd. Naar verwachting zal dit een zware toets zijn.

Waarom verbod op concurrentiebeding?

Waarom is de Tweede Kamer nu van mening dat een concurrentiebeding in bepaalde tijd contracten moet worden verboden? Zij zien het concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd als een dubbel nadeel voor de werknemer.

Zij zijn van mening dat het concurrentiebeding de werknemer aan de ene kant beperkt in zijn of haar mogelijkheden om ergens anders weer aan de slag te gaan. Aan de andere kant weet de werknemer van tevoren al dat zijn of haar contract afloopt.

Doorn in het oog

Voor Bouwbedrijf X en ik denk hiermee voor vele andere bedrijven is dit een doorn in het oog en onbegrijpelijk. Helemaal omdat de argumentatie niet anders is voor contracten voor onbepaalde tijd.

Ik raad u aan om de arbeidsovereenkomst in te laten gaan voor deze datum. 

Ook wanneer zo'n contract wordt beëindigd en de werknemer een concurrentiebeding heeft, is de werknemer immers werkloos en kan hij meer moeite ervaren bij het vinden van een nieuwe werkkring dan iemand zonder concurrentiebeding.

Concurrentiebeding in de praktijk

De Wet Werk en Zekerheid ligt op dit moment ter beoordeling bij de Eerste Kamer. De verwachting is dat deze wet deze of volgende maand definitief wordt ingevoerd en per 1 juli 2014 gaat gelden.

Als u van plan bent de aankomende tijd een werknemer aan te nemen die u niet zomaar aan de concurrent toevertrouwt, raad ik u aan om de arbeidsovereenkomst in te laten gaan voor deze datum. 

Wanneer het contract voor 1 juli 2014 ingaat, valt het aangaan van het concurrentiebeding nog onder de oude regelgeving en is het dus makkelijker om deze aan te gaan.

Meer over ondernemen en personeel

Blog
Personeelskosten bestaan niet!
Lees meer
Blog
Gemotiveerd personeel: working 9 to 5?
Lees meer
Blog
De ultieme meerwaarde van een eigen werknemer
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren