Brexit: to do's voor ondernemers

Hoe bereidt u zich als ondernemer voor op de Brexit? In deze blog vindt u uitleg over een aantal scenario's en belangrijke to do’s.

Brexit: to do's voor ondernemers

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2019

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil de Europese Unie (EU) op 29 maart 2019 verlaten. 15 januari heeft het Britse Parlement het akkoord dat er lag tussen de EU en de VK afgewezen. De Britse regering werkt de komende weken aan een mogelijk nieuw akkoord.

Er is dus nog niet definitief sprake van een 'no deal'-situatie, maar het is nog steeds niet duidelijk of er een overgangsperiode komt, of dat het een zogeheten harde Brexit wordt.

Duidelijk is wel dat u zich moet voorbereiden op alle scenario’s, inclusief de mogelijkheid van een harde Brexit. In deze blog vindt u uitleg en een aantal to do’s.

Scenario overgangsperiode

Als de VK en de EU alsnog een overeenkomst sluiten, kan daarin een overgangsperiode worden afgesproken waarin het VK voor de heffing van omzetbelasting en de douanewetgeving deel blijft uitmaken van de EU. De overgangsperiode eindigt eind december 2020.

Harde Brexit

Wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, de Brexit heeft gevolgen voor het zakendoen met het VK.

Als de VK en de EU nu alsnog geen overeenstemming bereiken, leidt dit hoogstwaarschijnlijk tot een harde Brexit per 29 maart 2019. Bij een harde Brexit is er geen sprake van een overgangsperiode en maakt het VK voor de heffing van omzetbelasting en de douanewetgeving per direct geen deel meer uit van de EU.

Bereid u voor

Handelt u met ondernemers in het VK? Bereid u dan voor op een mogelijke harde Brexit.

Ook als er geen harde Brexit plaatsvindt, is een gedegen voorbereiding noodzakelijk. Want wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden, de Brexit heeft gevolgen voor het zakendoen met het VK.

Zo moet u als ondernemer, na het vertrek van het VK uit de EU:

  • telkens btw betalen over de goederen die u uit het VK invoert;
  • en hiervan aangifte doen.

Naar aanleiding hiervan zijn ondernemers die regelmatig goederen afnemen van onze westerburen door de Belastingdienst benaderd over de vergunning artikel 23.

Vraag deze vergunning tijdig aan, zodat u bij een harde Brexit met het VK zaken kunt blijven doen. Datzelfde geldt voor het aanvragen van een EORI-nummer.

Handelsafspraken

Ook gaf het VK tijdens de onderhandelingen aan uiteindelijk de EU interne markt en douane-unie te willen verlaten.

Het kan zelfs zijn dat de EU en het VK geen nieuwe handelsafspraken maken. Dan wordt het VK een zogeheten 'derde land', vergelijkbaar met landen als China en Australië.

Als u zich als ondernemer op dit scenario met onderstaande to do’s voorbereidt, loopt u het minste risico om voor verrassingen te komen staan.

To do’s

  1. Regel uw douanezaken. Mijn collega belastingadviseur Barry Wachtmeester geeft u 5 tips.
  2. Ga na of u zelf douaneaangifte kunt en wilt doen, of dat u dit uitbesteedt aan de douane-expediteur.
  3. Loop bestaande contracten na of er verwijzingen zijn naar de EU.

Wilt u meer informatie over (de gevolgen van) de Brexit? Kijk dan op brexitloket.nl.

Hier vindt u ook de Brexit Impact Scan die de gevolgen voor u als ondernemer inzichtelijk maakt. Op deze website kunt u ook een Brexit Voucher aanvragen.

Heeft u vragen over deze blog? Stel ze gerust. Reageer onderaan deze pagina. 

Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren