Waar een ontmoeting met Boer Geert toe kan leiden

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2019

En dan zit je opeens naast boer Geert op de trekker een stuk land te ploegen. In november vierden we het personeelsfeest van de Jong & Laan, met ook dit jaar weer een bijzonder leuk concept; het 'Theater van de wens'. Onze eigen BZT-show.

Mijn wens: leren trekker rijden en een stuk land ploegen. Die wens ging in vervulling! Hoe dat ging kun je zien in het filmpje dat ook tijdens de personeelsavond is getoond.

Met boer Geert op de trekker

De reacties zetten me aan het denken

Dat ik aan het trekker rijden ben is op zich niet zo interessant, maar de reacties erop gaven stof tot nadenken. Eén van de reacties kwam van een agro-collega: ”’t was wel een betje ’n oale trekker”. Vanuit mijn vakgebied ben ik geïnteresseerd in het verzamelen van data en hoe je dit dan weer praktisch kunt toepassen.

Door deze opmerking ben ik eens meer gaan opletten hoe dit binnen de agro wereld gaat. Ik kwam een paar mooie toepassingen tegen:

  • precisielandbouw met behulp van gps op de tractor
  • de pootband voor koeien, die op basis van het stappenpatroon van de koe, vaststelt of een koe tochtig is (een mooie variant op de ‘intelligente’ polsbandjes)
  • drones die het land inzaaien.

Nieuwe technieken zijn overal

Ook in de dagelijkse praktijk zie je steeds meer processen die veranderen door het beschikbaar worden van nieuwe technieken:

  • drone’s;
  • de smartphone als verzamelpunt van allerlei functies;
  • wijzen van betalen (wat betaal jij nog contant?); de ideal-knop kent tegenwoordig iedereen.

Als ik kijk binnen mijn eigen werk, is het verzamelen en verwerken van data de basis van wat wij doen. Hier zie je ook steeds meer koppelingen met al bestaande data.

De administratie wordt een productiestraat van automatisch ingelezen data. De administratie heeft een directe koppeling met de bank en mutaties worden automatisch ingelezen en verwerkt.

“De administratie wordt een productiestraat van automatisch ingelezen data”

Zo makkelijk als het gaat met bankmutaties, gaat het inmiddels ook al met inkoopfacturen. Vanuit de administratie van de leverancier wordt de factuur digitaal verstuurd naar een verzamelpunt (vergelijkbaar met e-mail).

Je administratiepakket haalt de facturen automatisch op en verwerkt ze, al dan niet na autorisatie, vooraf. Feitelijk een soort boekhoudrobot.

Dit is aan de voorkant van het proces. Actuele informatie en direct inzicht zijn hierbij de sleutelwoorden.

Actuele informatie biedt kansen

Inzicht zowel bij de accountant als de klant. Een mooi hulpmiddel is het gebruik van dashboards. Ook dit bieden we aan.

Vertoont uw administratie gelijkenissen met ’n ‘oale trekker’, dan is het nu tijd dat u in actie komt. Waar een ontmoeting met Geert al niet toe kan leiden …

Management dashboard: inzicht met data

Geen reacties
Plaats uw reactie

Reageer op:

Annuleren