Als een aap erin kijkt, kijkt er geen apostel terug

In landhuizen of kastelen hingen ze. Enorme spiegels die een groot deel van de wand in de eetkamer vulden. Hoe groter, hoe mooier, hoe duurder. Je liet zo zien hoe rijk je was. Daar wist de fiscus natuurlijk wel raad mee: hoe groter de spiegel, hoe meer belasting je moest betalen. Voor de elite was het vast een dagelijkse beproeving om in de spiegel te kijken. En dat niet vanwege het spiegelbeeld.

Rien Pol
Rien Pol

Spiegeltje, spiegeltje….

Maar creativiteit kan de Nederlander niet ontzegd worden. De spiegelwanden maakten ze vervolgens niet uit één stuk, maar uit twee of zelfs meerdere delen. Zo leek de spiegel een stuk kleiner en daarmee werd de belastingheffing verlaagd of zelfs ontlopen.

"Daarmee werd de belastingheffing verlaagd of zelfs ontlopen."

Die spiegel doet vaker van zich spreken. Zo las ik laatst de uitspraak:
"Een boek is een spiegel, als een aap erin kijkt, kijkt er geen apostel terug".

Mondelinge afspraken, verstandig?

Dat boek kwam ik tegen in de vorm van een factuur. Twee ondernemers, Bouwer en Denker, gingen samenwerken. Ze maakten mondeling een aantal afspraken. Na een aantal jaren strandde de samenwerking, maar: een man een man, een woord een woord.

Op basis van de mondelinge afspraken beëindigden zij de zakelijke relatie en rekenden met elkaar af. Op de afrekeningsfactuur werd als omschrijving opgenomen: "Voor verrichtte diensten factureren wij u hierbij". Welke diensten dat waren, stond niet op de factuur, maar in een besprekingsverslag. Het overeengekomen bedrag werd met btw verhoogd.

Denker droeg de btw af aan de fiscus en Bouwer trok de btw af.

Boek met één bladzijde

Na een boekenonderzoek corrigeerde de Belastingdienst bij Bouwer het afgetrokken bedrag aan btw. Op de factuur stond niet welke werkzaamheden er precies waren verricht.

"Op de factuur stond niet welke werkzaamheden er precies waren verricht"

Alle omliggende documentatie telde niet mee. Voor deze inspecteur bleek het boek slechts één bladzijde te bevatten. En deze ene bladzijde voldeed niet aan de wettelijke factuurvereisten.

Factuurvereisten

Een gebrek in de factuur leidt nog wel eens tot discussie met de Belastingdienst. Voldoet een factuur niet, dan is de btw niet aftrekbaar. Het is een hele lijst met eisen die de wet stelt:

  • Dagtekening
  • Factuurnummer
  • Naamgegevens
  • Btw-nummers
  • Bedrag vergoeding
  • Bedrag btw
  • etc.

En er moet natuurlijk een duidelijke omschrijving van de geleverde dienst op staan.

De Belastingdienst lijkt zo ver te gaan, dat ook al is er geen discussie over wat er werkelijk is gebeurd, een onjuiste omschrijving op de factuur tot correctie moet leiden. Dat getuigt niet echt van inleven in de maatschappelijke werkelijkheid, vindt u wel?

Belastingdienst minder streng

Het Europees Hof heeft gelukkig een andere boodschap. Zij vindt dat de Belastingdienst hier iets minder streng moet zijn. Het gaat niet alleen om de formele voorwaarden voor aftrek, maar ook om de materiële voorwaarden. Het boek telt meer bladzijden dan alleen de factuur. Ook andere aanvullende informatie moet bij de beoordeling worden meegenomen.

In de bezwaarfase lazen twee andere inspecteurs mee in de stukken. Zij bekeken meer dan die ene bladzijde en accepteerden wel de aftrek van de btw. Daardoor liep het uiteindelijk met een sisser af.

Kijk de factuur nog eens goed na

Facturen opstellen gebeurt duizenden keren per dag. Meestal zonder enig fiscaal probleem. Toch zijn er van die situaties dat het goed is nog eens na te kijken wat er staat. Klopt het wat er is opgeschreven? Is het duidelijk? Is dat ook voldoende als de Belastingdienst de factuur beoordeelt?

Laat de factuur geen lachspiegel worden.

Meer over ondernemen en belasting

Dienst
Belastingadvies
Lees meer
Blog
Belastingaanslag van tafel!
Lees meer
Blog
Fiscaal voordeel tijdens vakantie
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren