Dat beloof ik!

Wielrennen blijkt een enorme inspiratiebron voor mijn blogs. Sinds een aantal jaren ben ik een grote wielerliefhebber. Vaak sta ik er versteld van hoeveel raakvlakken wielrennen heeft met de accountancy. Even terug in de tijd…

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Geen vertrouwen

In 2015 won Chris Froome voor de tweede keer de Tour de France. Froome bleek bij aankomst in Parijs de sterkste, maar er was nogal wat te doen over de geloofwaardigheid van deze tourzege.

Was 'ie wel eerlijk behaald of zou er doping in het spel zijn? Schoon, niet schoon? Honderden critici hadden ineens een mening over hard fietsen en Froome werd tijdens de koers belaagd door toeschouwers die hem niet vertrouwden.

"Gaat de beroepseed zorgen voor een wezenlijke verandering in onze dagelijkse praktijk?"

Wat iedereen verbaasde, was dat hij op de Champs-Élysées expliciet de volgende belofte deed aan de gele trui: "de gele trui is een heel speciale trui. Ik weet dat deze een geschiedenis heeft, een goede en een slechte. Ik zal de trui altijd respecteren. Nooit zal ik oneer doen aan deze trui. Ik zal altijd trots zijn hem gewonnen te hebben". 

Een belofte die mij weer terugbrengt in de accountancy.

Beroepseed in de accountancy

Op 17 mei 2016 stemde de Algemene Ledenvergadering van de NBA (de beroepsgroep zelf dus) vóór de invoering van de beroepseed. Een belofte aan het algemeen belang. Dit is een van de vele maatregelen die moeten bijdragen aan de kwaliteit van het accountantsberoep en het herstel van het vertrouwen in accountants.

Voor 1 mei 2017 moeten alle accountants de eed afgelegd hebben. De tekst van de beroepseed sluit aan bij de gedrags- en beroepsregels voor accountants.

Tegenstanders van de eed

Er zijn best wat beroepsgenoten die niet zo blij zijn met de invoering van de beroepseed. Wat mij betreft is er niets op tegen. Het geeft blijk van het feit dat we een beroep uitoefenen dat er echt toe doet; een beroep met een maatschappelijk karakter.

Maar gaat de beroepseed zorgen voor een wezenlijke verandering in onze dagelijkse praktijk? Hebben we daadwerkelijk een eed nodig om ons beroep serieus te nemen en uit te voeren in overeenstemming met onze gedrags- en beroepsregels? Daar twijfel ik aan.

"We moeten weer trots zijn op ons vak en onze rol"

Ik denk dat we ons als accountant elke dag moeten realiseren wie daadwerkelijk onze opdrachtgever is. Dat is vaak niet onze klant. Nee, we voeren onze werkzaamheden uit voor het maatschappelijk verkeer.

Voor aandeelhouders, bankiers, werknemers en crediteuren. Eigenlijk iedereen die zich bij het nemen van beslissingen baseert op de (financiële) informatie van onze klant.

Trots op rol van vertrouwenspersoon

Chris Froome is trots. Trots op zijn tweede gele trui in de Tour de France. Maar ook trots op zijn sport die goede en slechte tijden gekend heeft. Dat heeft hem er in 2015 toe gebracht de belofte op de Champs-Élysées zo expliciet uit te spreken.

Zelf ga ik 30 januari 2017 de beroepseed afleggen, gezamenlijk met al mijn collega's. Ik denk dat dat een moment is om trots te zijn. Trots op ons mooie vak en op onze rol van vertrouwenspersoon.

Als we ons dit dagelijks blijven realiseren, is een beroepseed eigenlijk overbodig. Maar misschien is het juist die eed die we nodig hebben om tot dit besef te komen!

Meer over accountancy

Blog
Fundament in de accountancy
Lees meer
Blog
Accountants zijn 'hot'! Wie had dat gedacht?
Lees meer
Pagina
Werken bij ons in de accountancy
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren