Belastingvoordeel op een tegeltje

Mijn moeder houdt van tegeltjes met prachtige spreuken, bijvoorbeeld: "zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens" en allerlei andere tegeltjeswijsheden. Onlangs viel mijn oog op een nieuw tegeltje met de volgende tekst: "De ergernis van de slechte kwaliteit duurt voort, als de vreugde van de lage prijs al lang vergeten is."

Ik moest gelijk denken aan een nieuwe klant die we onlangs mochten verwelkomen. Een aantal jaren geleden hadden we een offerte aan deze ondernemer uitgebracht. Hij koos toen voor een adviseur die goedkoper was dan wij zijn.

Huh, investeringsaftrek EIA en MIA?

Enkele maanden geleden kwam ik hem en zijn vrouw tegen en we raakten in gesprek over subsidies en investeringsaftrek op duurzame investeringen. Wat bleek, hij had geïnvesteerd in voorzieningen aan zijn bedrijfsterrein (o.a. asfaltering, aanpassing van de rij-route en nieuwe geluidsabsorberende wandbeplating).

Helaas was niet onderzocht of dit tot een geluidvermindering van minimaal 3 decibel had geleid. Ook was er geïnvesteerd in LED-verlichting van zijn bedrijfsterrein en nieuwe noodverlichting in zijn bedrijfspand. 

Als natuurliefhebber investeerde hij speciaal in vogelvriendelijke UV-reflecterende beglazing (voorkomen van botsingen van vogels door coating in patroonvorm).

Blijkbaar wist zijn adviseur niet dat op alle genoemde investeringen energie- en/of milieu-investeringsaftrek (EIA, MIA) en/of willekeurige afschrijving (VAMIL) mogelijk was waardoor er circa € 5.000 te veel belasting was betaald.

Een btw-tarief van 6%?

Zijn vrouw vertelde vol trots dat zij een bedrijf was gestart in outdoor activiteiten. Ik vroeg haar of ze bekend was met de btw-regel dat als er een sportieve buitenactiviteit plaatsvindt waarbij gebruikgemaakt wordt van een mobiele omkleedunit (bijvoorbeeld bij een kano activiteit op een meer) er volgens recente jurisprudentie het lage btw-tarief van 6% gefactureerd mag worden in plaats van 21%.

Zij was daar niet mee bekend en haar adviseur blijkbaar ook niet. Er was dan ook geen bezwaar gemaakt tegen de laatste btw-aangiften.

De volgende ochtend kreeg ik een mail van ze met het verzoek of ik de offerte nogmaals kon uitbrengen...

"Wat zit je toch naar dat tegeltje te staren", hoor ik mijn moeder zeggen, "zit er een typefout in?" Ik kan een glimlach niet onderdrukken als ik zeg: "Nee hoor, ik heb zojuist weer inspiratie voor mijn volgende blog opgedaan, bedankt!"

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Blog
BTW-suppletie, laat het geen dreun na worden!
Lees meer
Blog
Belastingdienst, kijk goed
Lees meer
Whitepaper
Dashboard: een helder overzicht van al uw organisatiedata
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren