Belastingheffing, waar gaan we naar toe?

Je kent dat wel. Even een paar dagen er tussenuit. Kranten en andere nieuwsbronnen links laten liggen. De kennis over belastingheffing verbannen naar verre oorden. Alleen mijn kennis over de tariefstelling van de parkeerbelasting is weer eens lekker opgefrist.

Rien Pol
Rien Pol

Wordt Den Haag wakker?

Weer thuisgekomen, ligt er nog een stapeltje oud papier in de krantenbak. Toch maar even bladeren. En dan zomaar twee keer een berichtje waar zelfs een belastingadviseur blij van wordt.

Het ene artikel kopt: "VVD: stop woud fiscale prikkels".

Het tweede: "Roep om eenvoudiger belastingstelsel zwelt aan".

Deze roep komt van de politici die met elkaar onze complexe belastingwetgeving opgetuigd hebben. Worden ze dan eindelijk wakker in Den Haag?

Renteaftrek eigen woning

Hoe kon het misgaan? Eén voorbeeld wil ik slechts noemen: Bij mijn eerste stappen op het fiscale pad in 1982 wilde ik weten of ik de rente voor mijn eigen woning kon aftrekken van de belastingen. Met het lezen van één artikel in de wet was ik er uit.

Nu, 32 jaar later, zijn dat maar liefst 20 artikelen! En nog begrijp ik het niet. Hoe was die slogan ook al weer? "Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker."

"Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker?!"

Tja, vertel dat die man maar eens, die een salaris heeft, een eigen huis en een mooi bedrag aan spaargeld op de bank. Hoe hij zijn aangifte moet invullen, overziet hij niet meer. Dat mag ik dan doen. Zou niet nodig moeten zijn!

Dat moet eenvoudiger

Sinds ik interesse heb voor belastingen, is het woord 'vereenvoudiging' al heel vaak langsgekomen. Zoals bij de commissie Oort. Of de commissie Witteveen. Maar het meest toch wel bij het Belastingplan 2001. Inmiddels moet je de te betalen belasting dus op de achterkant van een luciferdoosje kunnen uitrekenen.

Vaag herinner ik me nog de uitspraak van Willem Vermeend:

"Het belastingplan 2001 zorgt ervoor dat vele belastingadviseurs kunnen omzien naar een andere baan."

Ik kan je verzekeren dat ik nu, 13 jaar later, mijn kinderen nog steeds adviseer belastingadviseur te worden. Baangarantie!

Gratis advies

Toch, diep in mijn hart leeft de wens dat Den Haag het belastingsysteem inderdaad eenvoudiger gaat maken. Dan begrijp ik er misschien ook nog iets van. Een paar tips, die ik vandaag als gratis advies weggeef:

  • Luister nu eens goed naar die wijze mannen en vrouwen, die al over dit onderwerp hebben nagedacht. Zet ze niet in een huis aan de dijk te kijk.
  • Maak nu eens echte keuzes. Rekverbanden en pleisters op de wonden genezen breuken niet.
  • Schrijf de wet zo, dat iedere Nederlander die haar behoort te kennen, weet wat er bedoeld wordt. Dan zijn de eerste bezuinigingen bij de Belastingdienst en de rechterlijke macht al weer ingeboekt.
  • Houd de volgende grondbeginselen aan: eenvoud, draagkracht, rechtvaardige verdeling, uitvoerbaarheid. Vier pijlers, waarop het gebouw vast staat.
  • Geef het parlement slechts één keuze: "ja" of "nee". Amendementen zijn niet toegestaan.

Als ik er over nadenk, komen we zo vast tot een duurzaam belastingstelsel. Dan kan ik eindelijk echt genieten van mijn vakantie. Lekker fietsen, dat bespaart weer parkeerbelasting.

Meer van Rien
Rien PolDoor Rien Pol
Belastingadvies

Let op de kleine lettertjes!

'De kleine lettertjes' zijn belangrijk. In de praktijk zijn nog wel eens van doorslaggevende betekenis. Vooral als een ondernemer zelf probeert de boel op te lichten ...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren