Belastingdienst, kijk goed

Het is weer maart. De meteorologische lente begint. Dus in het NOS-journaal van 1 maart bij het weerbericht de foto's met de eerste lammetjes buiten in een zonnetje. Geen alternative facts, gewoon leuk nieuws waar je van gaat glimlachen. 1 maart is ook de eerste dag dat de aangifte inkomstenbelasting (online) ingediend kan worden bij de Belastingdienst. En u zult het niet geloven, maar bij ons thuis maakt mijn man die. Vindt hij leuk.

Renate Ekhart
Renate Ekhart

Vorig jaar was het online aangifte doen een hele toer. 'We' kwamen er maar niet doorheen. Ook nu werd er vooraf weer gewaarschuwd om vooral niet de eerste te willen zijn in verband met de verwachte drukte.

"Ook al hebben we de VIA,
je moet als belastingplichtige
blijven opletten"

 Maar de Belastingdienst heeft de capaciteit flink opgeschroefd. Konden vorig jaar 35.000 mensen tegelijk online aangifte doen, nu is dat verdubbeld tot 70.000. Dus 2 maart liepen onze aangiften er soepeltjes doorheen.

Campagne Belastingdienst

Ook dit jaar startte de Belastingdienst weer een campagne rondom de aangifte. Deze heeft als boodschap 'KIJK GOED'. Want ook al hebben we de VIA, de Vooraf Ingevulde Aangifte, je moet als belastingplichtige blijven opletten.

Belastingdienst Reclame Kijk Goed

Controleren gegevens

We werken in onze praktijk ook veel met de VIA. Het helpt enorm in het controleren van de volledigheid van gegevens. En elk jaar worden de VIA's 'beter'. Werd in de eerste VIA's van alles nog op een hoop gegooid, nu worden toedelingen e.d. van voorgaande jaren onthouden.

En de VIA wordt steeds verder verrijkt met gegevens. Door de internationale afspraken over gegevens uitwisseling verschijnen ook buitenlandse inkomens- en vermogensbestanddelen er steeds meer op.

Klanten verrast

Voor sommige klanten was dat een positieve verrassing, bijvoorbeeld in het geval van erfgenamen die merkten dat de nalatenschap eigenlijk een stuk groter was. Maar soms was deze verrassing juist ook lastig. Voor de situaties waarin de bankrekening nooit eerder was gemeld en dat wel had gemoeten.

"Inkeren wordt dus duurder naarmate je er langer mee wacht"

Gelukkig hebben we er de nodige procedures en inkeerregeling voor en die volgen we dan ook. Waarbij de inkeerregeling nu nog zodanig is opgezet dat bij vrijwillige verbetering een boete achterwege blijft over de twee meest recente jaren. Voor de oudere jaren wordt de boete gematigd tot 120% van de verschuldigde belasting.

Matiging inkeerregeling?

Dan hoor ik u gelijk denken: 120% boete, waar zit die matiging dan? De matiging zit 'm in het feit dat de boete in dergelijke gevallen maximaal 300% van de verschuldigde belasting mag bedragen. De ontwikkeling op het gebied van de internationale gegevensuitwisseling maakt gelijk dat Wiebes in januari het voornemen heeft geuit om de inkeerregeling verder aan te scherpen.

Want waarom de coulance handhaven als de 'pakkans' alleen maar groter is geworden? Inkeren wordt dus duurder naarmate je er langer mee wacht.

Internationale gegevensuitwisseling

Dit jaar bracht ons weer een geheel andere aangifte ervaring. We, mijn man en ik, hebben zelf sinds kort wat Zwitserse aandelen. De ingehouden dividendbelasting mogen we gedeeltelijk verrekenen via de aangifte. De rest moet dan teruggevraagd worden in Zwitserland.

Na flink surfen vonden we de formulieren daarvoor.  Je kon ze downloaden in Qdf, een interactieve pdf. Dat vereist een speciaal programma. Kon je ook downloaden.

Het formulier was niet tweetalig opgesteld; de vragen en toelichting waren overwegend in het Frans en af en toe vonden we een Nederlandse term of zin. Google translate. Invullen, uitprinten en in drievoud (!) toesturen. Per post.

Beste Belastingdienst,

Ik hoop dat de internationale gegevensuitwisseling ook op andere punten verbeterd gaat worden. Niet alleen op het gebied van wat je moet aangeven, maar ook op het gebied van registreren en terugvragen in het buitenland. 

Beste Belastingdienst, wilt u daar ook eens goed naar kijken?

Blog
Inkeerregeling: voorkom boete
Lees meer
Blog
Meer dan 100% belasting?
Lees meer
Blog
Belastingaanslag van tafel!
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren