Belastingaanslag van tafel!

Laatst bijgewerkt op: 2 januari 2018

Natuurlijk, ons advies kost geld. Maar vaak levert ons advies juist geld op. Dit kan dan om prachtige bedragen gaan. Ik geef u een voorbeeld van een onderneemster die ik laatst sprak. Zij had een controle van de Belastingdienst gehad over de jaren 2014, 2015 en 2016.

Zelfstandigenaftrek en startersaftrek

In 2014 was ze gestart met haar onderneming en haar boekhouder had over de genoemde jaren de zelfstandigenaftrek en startersaftrek toegepast. Deze zelfstandigenaftrek en (gedurende de eerste 3 jaren van ondernemerschap) ook de startersaftrek, kunnen worden geclaimd als in een belastingjaar minimaal 1225 uren besteed worden aan werkzaamheden voor de onderneming.

Een interessante regeling dus.

Urencriterium

De regeling pakte voor de onderneemster helaas wat minder mooi uit. De inspecteur stelde namelijk vast dat zij in genoemde jaren niet voldeed aan het urencriterium van 1225 uren.

Hij corrigeerde de aangiften en zij moest fors terugbetalen. In totaal ca € 10.000! Een pittig bedrag waar de onderneemster nogal van schrok.

Fiscale mogelijkheden

De onderneemster en ik kwamen met elkaar in gesprek en ik vroeg haar of wij de jaarrekeningen en aangiften over de jaren 2014 t/m 2016 mochten beoordelen en kijken of alle fiscale mogelijkheden wel optimaal benut werden.

Ik zag namelijk kansen en wilde weleens een zogenaamde quick-scan voor haar uitvoeren. Dit vond zij een goed idee. Het zou haar een gerust gevoel geven dat ze geen cent teveel belasting betaalde.

Quick-scan

Bij het uitvoeren van de quick-scan hadden wij al snel in de gaten dat de fiscale mogelijkheden niet optimaal benut werden. De onderneemster genoot namelijk naast winst uit onderneming ook een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Snel werd duidelijk dat ze de fiscale mogelijkheden niet optimaal benutte

Onze wetgever wil deze ondernemers juist stimuleren en heeft voor startende ondernemers die ook  een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen een verlaagd urencriterium bedacht van 800 uren (artikel 3.78a Wet IB). Tevens geldt een veel hogere startersaftrek.

Aan die 800 uren kwam de onderneemster ruim en zij had dus wel recht op de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Het resultaat?

De aanslag van € 10.000 werd snel van tafel geveegd...

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Lees ook
Renate EkhartDoor Renate Ekhart
overlijden zonder testament

10 redenen voor een testament

Het testament. Liever denken we er niet over na, stellen we het nog even uit. Maar van uitstel komt afstel, met alle gevolgen van dien. Renate geeft 10 goede redenen om nu een testament te maken.

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren