Belastingbesparing of duurzaam waterbeheer?

Al een tijdje wilde ik iets schrijven rond het thema 'belastingheffing op leidingwater'. Hoewel fiscaal niet zo heel interessant, hield het onderwerp mij bezig. Niet zozeer vanwege de heffing zelf, maar meer vanuit de gedachte, hoe kun je nu je steentje bijdragen aan het terugdringen van verspilling van het zo kostbare water. 

De gedachten die daarover bij mij boven kwamen drijven, wilde ik met je delen.

Rien Pol
Rien Pol

Verhoging belasting leidingwater

Zo gezegd zo gedaan. De blog gereed gemaakt. De datum van publicatie afgesproken. En dan verschijnt het bericht in de media dat de verhoging van de belasting op leidingwater (BoL) per 1 juli 2014 niet doorgaat. Dat is nu het spannende aan schrijven over de actualiteit.

"Het luisteren naar de verkoper in de bouwmarkt is misschien wel waardevoller dan luisteren naar de belastingadviseur"

Als belastingadviseur heb je hier wel vaker mee te maken. De klant vraagt je een advies te schrijven over een onderwerp en net als je aan het afronden bent, komt er een uitspraak van de rechter die een heel ander licht op de kwestie werpt.

Of de klant heeft de plannen dusdanig gewijzigd, dat je met het advies van voren af aan kunt beginnen. Dat maakt het oorspronkelijke advies overigens niet waardeloos. Het vraagt wel wat flexibiliteit. En dat geldt ook voor de blog die ik had geschreven.

Tips voor belasting op leidingwater

Belastingbesparende tips worden normaal gerekend tot het domein van de belastingadviseur. Voor belastingbesparing op leidingwater is het luisteren naar de verkoper in de bouwmarkt misschien wel waardevoller.

Die ervaring deed ik op nadat de sproeikop van onze douche het begaf. In een gezin is Leiden dan in last. Gelukkig hebben ze bij de bouwmarkt een keuze in overvloed, dus daar maar eens naar toe.

Waterverbruik in mijn gezin

Een rekensommetje leerde mij dat ons gezin per jaar ongeveer 77  m3 water gebruikt om te douchen. Daarvoor betaalde je in 2013 dan € 12,65 BoL. Met de verdubbeling van het tarief in 2014 wordt dat dus € 25,30. Tja, hoe kom je nu onder zo'n forse belastingverhoging uit?

Het bezoek aan de bouwmarkt bracht de oplossing. Een sproeikop, die 40% tot 70% water bespaart. Toegegeven, het doucheplezier neemt er wel door af, maar het mes snijdt ook nu weer aan twee kanten.

Aan de ene kant komt er minder water uit de sproeikop. Aan de andere kant bespaart korter douchen ook op het verbruik. Voorlopig ga ik uit van 50% minder verbruik van leidingwater.

Besparing belasting op leidingwater

De rekenaars onder de lezers hebben de berekening al snel gemaakt. Dat is dus een besparing van € 12,65 BoL. De nieuwe sproeikop zorgt ervoor dat de belastingverhoging voor het douchen dan ongedaan gemaakt zou zijn.

Helaas, nu de verhoging niet doorgaat, heb ik dus voor niets kosten gemaakt voor een duurdere douchekop.

Toch is dat nog niet het hele verhaal. Ik had uitgerekend dat je niet alleen belasting op leidingwater bespaart, maar door minder water te verbruiken ook de kosten van het water zelf. Dat was een besparing van ongeveer € 30. 

Dat blijkt toch een gouden bespaartip

Een waterbesparende douchekop blijkt toch een gouden bespaartip te zijn. Het bespaart uiteindelijk nog twee keer de ooit aangekondigde belastingverhoging.

Wel duurzaam waterbeheer

Zo zie je dat een door wetgeving achterhaald fiscaal advies soms op andere gebieden een voordeel op kan leveren. Geen besparing van belasting op leidingwater, maar wel duurzaam waterbeheer. En daar worden we allemaal blij van.

Lees ook van Rien
Rien PolDoor Rien Pol
controle belastingdienst

Emigratie bijna mislukt na controle fiscus

Sjaan en Piet wilden een bedrijfje starten op Bonaire. De reis was gepland en geboekt, de emigratie was een feit. Maar, toen stond de fiscus op de stoep...

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren