Belastingadvies: huisje, boompje, beestje

Onlangs kwam ik Henk (62) en Ingrid (59) tegen, wellicht kent u ze ook wel? We raakten aan de praat en al snel kwam het gesprek op het werk dat ik doe. Ze zagen me vaak in pak lopen en wisten dat ik voor een accountantskantoor werk. Ze veronderstelden dat ik alleen belastingzaken voor ondernemingen verzorgde...

Henk en Ingrid deden hun aangiften inkomstenbelasting al jaren zelf en dat ging prima. "Wij zijn echt zo'n huisje, boompje, beestje gezin", zeiden ze. Ze hadden dus eigenlijk geen belastingadvies nodig.

"Ook in een 'gewoon huisje-boompje-beestje gezin' zitten genoeg zaken die het nader uitzoeken waard zijn"

Ik complimenteerde hen met het feit dat ze hun zaken goed op orde hadden. Toch kon ik het niet laten om nog even door te vragen. 

Veel fiscale onderwerpen raken immers zowel particulieren als ondernemers.

Wellicht is de situatie van Henk en Ingrid ook herkenbaar voor uw 'gewone' situatie.

Herkenbare gezinssituatie

Zo vertelden ze dat Henk sinds januari 2015 nog 3,5 dagen per week werkte en dat Ingrid veel vrijwilligerswerk deed voor 2 verschillende stichtingen.

Hun jongste zoon studeerde in Amsterdam en moest nog 2 jaar om zijn studie af te ronden. Ook vertelden ze dat ze elk jaar € 5.000 kregen van de vader van Ingrid, maar dat die onlangs was opgenomen in een verzorgingstehuis. Hij had nog wat spaarcenten en dat leidde er toe dat er een hoge bijdrage AWBZ betaald moest worden.

Daarnaast gaven ze elk jaar €1.000 aan een goed doel.

"Waarom zie ik pretlichtjes in je ogen?" vroeg Ingrid? "Omdat er in jullie 'gewone huisje-boompje-beestje leven' nogal wat zaken zitten die het waard zijn om nader uit te zoeken", zei ik. Uiteraard wilden ze graag weten waar ik op doelde en wat voor belastingadvies ik hen kon geven.

Belastingadvies, 4 tips

Ik stelde 4 adviespunten voor hen op:

  1. Uitzoeken of het peiljaar (vanwege inkomensdaling Henk) met betrekking tot de studiefinanciering gewijzigd kan worden waardoor de aanvullende beurs van zoonlief hoger uitvalt.
    Het peiljaar is het jaar waarbij de inkomens van de ouders worden samengeteld om de hoogte van de studiefinanciering te bepalen. Het gaat hierbij standaard over het inkomen van 2 jaar geleden.
  2. Uitzoeken of Ingrid een vrijwilligersvergoeding kan ontvangen, waar ze vervolgens van afziet, maar dan dit bedrag wel als gift kan meenemen in de aangifte inkomstenbelasting;
  3. Uitzoeken welk testament er was bij de overleden moeder van Ingrid, wellicht is er een mogelijkheid om de opeisbaarheid van de overbedelingsvordering (het kindsdeel uit nalatenschap moeder dat nog niet is uitbetaald) in te roepen vanwege opname in verzorgingstehuis van haar vader. Dit zal zijn box 3 vermogen doen dalen waardoor de eigen bijdrage AWBZ flink kan worden verlaagd.
  4. Uitzoeken wat het fiscale voordeel per jaar is om een onderhandse akte op te maken waarbij ze zichzelf verplichten om minimaal 5 jaar lang € 1.000 te schenken aan hetzelfde goede doel. De giftendrempel is dan niet van toepassing en zal dus direct tot een aftrekpost leiden.

"Al kunnen we maar met 1 punt van jouw belastingadvies aan de slag", zei Henk, "dan nog wordt dit gesprek een huisje, boompje, FEESTJE!"

Wellicht herkent u zich in de situatie van Henk en Ingrid en zou een adviespunt ook op uw situatie van toepassing kunnen zijn?  Schroom niet om een reactie achter te laten, we kunnen er altijd even samen naar kijken.

Lees ook

Blog
Uggs; ze zouden verboden moeten worden!
Lees meer
Blog
Wintersport werknemer, kostenpost werkgever?
Lees meer
Blog
5 valkuilen bij extra aflossen op je hypotheek
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren