Bedrijfsoverdracht, een familiefeest bij uitstek. Of toch niet?

December. De maand waarin het vooral draait om terugblikken en vooruitkijken. De maand ook waarin tijdens de feestdagen vooral de familie centraal staat. Althans zo ervaar ik dat thuis.

Gezellig rond de kerstboom of aan tafel op oudejaarsavond, om uitgebreid te praten over grote en kleine zaken die ons bezighouden.

Renate Ekhart
Renate Ekhart

Ik betrap me er elk jaar op dat ik daarbij vooral vooruitkijk. Feitelijk verandert er natuurlijk niks op 1 januari, gevoelsmatig wel. De druk van de goede voornemens. U kent het wel: ‘komend jaar, dan moet het gebeuren!’.

Een geluid dat ik rond deze tijd ook regelmatig hoor bij ondernemers. De kerstdagen en de magische grens van eind december inspireren veel bedrijfseigenaren om lastige knopen door te hakken. Maar laten we wel zijn, belangrijke beslissingen neem je niet even snel onder de kerstboom of vijf voor 12 vlak voordat de kurken knallen.

Zakelijke beslissingen vol emoties

Toch merk ik dat veel ondernemers deze donkere dagen slapeloze nachten beleven. Niet zozeer door de continuïteitsperspectieven van de onderneming, maar meer vanwege het feit dat ze volgend jaar voor een belangrijke keuze komen te staan die een behoorlijke impact kan hebben op de familie.

Toch merk ik dat veel ondernemers deze donkere dagen slapeloze nachten beleven.

Denk aan bedrijfsoverdracht en opvolging. Zakelijke beslissingen die gedeeld tijdens Kerst of Oud & Nieuw een extra emotionele lading krijgen. Wat een gezellig familiefeest moet zijn, kan daardoor onbedoeld toch heel anders uitpakken.

Begin op tijd met overdragen

Mijn boodschap moge duidelijk zijn: Sorteer ruim op tijd voor op een overdracht. Natuurlijk om de fiscale voordelen zo goed mogelijk te benutten. Maar minstens zo belangrijk: om als ondernemende familie de tijd te nemen om gezamenlijk een visie te ontwikkelen ten aanzien van de rol van de familie tot de onderneming en omgekeerd.

Dat doe je bij wijze van spreken niet even op eerste of tweede kerstdag.

bedrijfsoverdracht

Driecirkel model

Onze adviseurs  brengen de verhoudingen rond familie en onderneming in kaart met het driecirkelmodel.

Het is een geweldige manier om inzichtelijk te maken:

  • Wat ieders (beoogde) positie is
  • Hoe de belangen zijn verdeeld over de familie, de onderneming en de eigendom van die onderneming.

Als een ondernemer beslist over te dragen, moet hij/zij inzien dat het invloed heeft op alle drie de cirkels. Dat vormt een spanningsveld. Want de ondernemer wil het belang van de continuïteit van de onderneming borgen.

Maar wie is nou een goede opvolger? Is dat er misschien meer dan één en wie is dan geschikt? En ziet de hele familie dit ook zo?

Prijs van overdracht familiebedrijf

Tegelijkertijd wil de ondernemer een goede prijs ontvangen voor de onderneming. Op die manier kan hij met een gerust hart van zijn pensioen genieten. Dit geldt natuurlijk ook voor de partner, die altijd heeft meegeleefd en vaak ook meegewerkt in de onderneming.

Wie is een goede opvolger? Is dat er misschien meer dan één en wie is dan geschikt?

De kinderen vinden doorgaans ook dat de ouders het verdienen om van een onbezorgd pensioen te genieten. Maar degene die opvolgt, moet die prijs wel neer (kunnen) leggen. En wat blijft er over voor de rest?

Fijne familiedagen

Kortom - het is tenslotte bijna Kerst - bij een bedrijfsoverdracht komen er veel vragen op tafel. Met vaak als verrassend toetje: belangen, verwachtingen, dilemma’s en ja, ook emoties. Gooi het in de groep. Praat erover. Met elkaar. Maar kies het moment zorgvuldig en neem daarvoor voldoende tijd. Onze familieadviseurs helpen u hier graag bij.

Ik wens u alvast fijne feestdagen!

Meer over familie en ondernemen?

Blog
Familiebedrijf: estafette zonder race tegen de klok
Lees meer
Blog
10 redenen voor een testament
Lees meer
Case
Continuïteit voor Maan Group: de juiste familieleden op de juiste plek
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren