Wat voor werk doe jij?

Twee vriendjes van mijn zoontje, beide 8 jaar, vroegen me afgelopen week wat voor werk ik nu eigenlijk doe. Ik antwoordde: "Ik probeer probleempjes op te lossen óf te voorkomen". Dit klinkt positiever dan: "Ik moet voor bedrijven mensen ontslaan." De vraag is of ze dat laatste zouden snappen, maar goed.

De vriendjes van mijn zoontje namen natuurlijk geen genoegen met mijn antwoord en vroegen: "wat voor probleempjes los je dan op?" Ik vertelde de jongens  daarom over een probleempje met zieke mensen op het werk, dat ik moest oplossen.

Arbeidsongeschikt en de regels

Op dit moment houd ik mij daar namelijk vrij veel mee bezig. Arbeidsongeschiktheid en de regels, die wij daarbij in Nederland hanteren, zie ik op dit moment als het grootste knelpunt van de binnenlandse arbeidsmarkt. De verplichtingen, regels en risico's zijn enorm, waarbij het met name voor werkgevers een kwestie van zeer goed opletten is.

Allerlei vragen komen constant voorbij. Betaal ik wel genoeg? Hoe verloopt de re-integratie? Werkt de werknemer wel voldoende mee of moet ik sancties nemen? Kom ik de Poortwachtertoets bij het UWV door?

"Zieke werknemers kunnen hun vakantiedagen volledig
opbouwen"

Kortom; zeer belastend en niet wat werkgevers voor ogen hadden toen zij ooit met hun onderneming en personeel aan de slag gingen. Nu stuitte ik echter op een discussie tussen een werkgever en een werknemer wat een behoorlijke ruzie dreigde te worden.

Ruzie tussen werkgever en werknemer?

Een werknemer was langer dan één jaar arbeidsongeschikt. Hij  had op basis van de regeling binnen het bedrijf in het tweede jaar geen recht meer op volledige loondoorbetaling. Hierdoor zakte de werknemer na het eerste jaar van 100% naar 70% van zijn laatstverdiende loon.

Vakantiedagen opgebouwd tijdens ziekte

Tijdens het tweede jaar wilde de werknemer, die inmiddels aan het re-integreren was, twee weken vakantie opnemen. Deze vakantiedagen werden afgeschreven van het saldo. Dit is (sinds enkele jaren) allemaal gewoon toegestaan want het zit zo: zieke werknemers kunnen hun vakantiedagen volledig opbouwen. Maar ook afbouwen als de zieke werknemer vakantie neemt. Tot zover geen probleem of discussie.

Totdat het loon werd uitbetaald.

De werknemer constateerde dat hij over zijn vakantiedagen hetzelfde had gekregen als over zijn 'gewone' ziektedagen, oftewel 70%. Dit moest volgens hem toch echt 100%  zijn. Hij kaartte dit aan bij de werkgever. Deze gaf aan dat er tijdens het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid 70% moest worden betaald. Hij was dus niet van plan om meer te betalen. Gevolg: dreigend conflict!

Wie heeft er nu gelijk?

In dit geval is er maar één antwoord: de werknemer had gelijk. De vakantiedagen moeten ook in het tweede jaar tegen het volledige loon uitbetaald worden. Opbouw van vakantiedagen op basis van 70% loondoorbetaling bestaat immers niet. De opbouw is volledig en dus het benutten van de dagen ook.

Uitbetalen vakantiedagen

Dit is logisch uit te leggen: bij een uitdiensttreding worden de vakantiedagen ook volledig (tegen 100%) uitbetaald, ook al zijn ze tijdens ziekte opgebouwd. Anders zouden de vakantiedagen die tijdens ziekte worden opgenomen minder 'waard' zijn dan bij arbeidsgeschiktheid of eindafrekening.

"Werkgever moest zijn werknemer toch volledig uitbetalen"

Het merkwaardige gevolg is wel dat binnen een periode van een maand dagen tegen 70%, maar ook dagen tegen 100% moeten worden uitbetaald. Dit is wel de enige juiste uitleg.

Na deze toelichting realiseerde de werkgever zich dat hij zijn werknemer toch volledig moest uitbetalen.

Probleem(pje) opgelost en naar mijn mening een mooi voorbeeld voor de jongens van wat voor werk ik doe.

De vriendjes van mijn zoontje hadden echter hun aandacht alweer verlegd naar voor hun belangrijkere zaken. Ze deden hun jas aan, pakten een bal en wilden samen met mijn zoontje buiten lekker gaan voetballen, terwijl ik weer met mijn vakstudie aan de slag kon. Pffff, soms wilde ik ook wel weer 8 jaar zijn.

Vragen over dit onderwep? Neem contact met ons op! 

Meer over ondernemen en arbeidsrecht

Blog
Van auto van de zaak naar bedrijfsauto
Lees meer
Blog
Gevaren bij beëindigingsovereenkomst met oudere werknemer
Lees meer
Blog
Rommelen loont niet!
Lees meer
2 reacties
Birgit van Knoppen

Goed dat je het op deze manier hebt opgelost! En je zoontje is vast hartstikke trots!

Henk Hansma

Dag Birgit, dank voor je reactie. Leuk om deze te vernemen. Met vriendelijke groet, Henk Hansma

Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren