Leven na Boer zoekt vrouw: € 500.000 verloren?

Laatst bijgewerkt op: 10 juli 2019

‘Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Zo verliefd was ik op haar.... Pfff... 8 bunder grond in de verkoop en de liefde in de drek.’ Dit is een uitspraak van boer Jan uit Beuningen. We gaan 20 jaar terug in de tijd.....

Lisa Wiegink
Lisa Wiegink

Tijdens een borrel bij de plaatselijke dancing ontmoette hij 20 jaar geleden zijn Charlotte. Een mooie jonge vrouw die destijds interesse had in Jan.

Na enige tijd met haar aan de bar te hebben gepraat, kwam Jan erachter dat Charlotte een opleiding volgde tot dierenarts.

Jan zag een match en na enkele maanden kwam Charlotte bij hem op het agrarisch bedrijf wonen.

Eeuwige trouw beloven in hooischuur

Samen runden ze jarenlang het agrarisch bedrijf, waarbij Charlotte het bedrijf met haar werk als dierenarts combineerde.

Jan deed de dagelijkse werkzaamheden en Charlotte hielp iedere avond met het voeren van de konijnen en kalveren. 

In 1995 waagde Jan de stap en beloofden ze elkaar eeuwige trouw. De ceremonie vond plaats in de oude hooischuur.

Nooit dachten ze na over de vastlegging van ‘hun leven’. Hierbij denkende aan bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden, maatschapsovereenkomsten en testamenten.

20 jaar later twijfelt Charlotte over haar huwelijk. Na een reünie met vrienden van vroeger besluit ze het leven met Jan achter haar te laten.

Tenslotte keek Jan ook meer uit naar de aanschaf van de Massey Ferguson met 6 cilinders en de plaatselijke trekkertrek dan naar een mooie wandeling of een etentje met zijn Charlotte.

Relatie stuk? Hoed je voor financiële gevolgen

Naast dat Jan zijn partner in alles kwijt is en boos achterblijft, heeft dit nog een ander vervelend gevolg.

Als Charlotte haar aandeel in hun huwelijksgemeenschap opeist, heeft dit zeer grote financiële gevolgen voor Jan en het agrarisch bedrijf.

Moet het bezit worden verkocht? Kan de onderneming nog wel blijven voortbestaan? Komt het bedrijf voor een deel in handen van Jans ex-vrouw? Moet een deel van de verkoopwinst aan de fiscus worden betaald?

Zet de zaken in goede tijden juist op papier

Veel van deze vragen en problemen hadden voorkomen kunnen worden als Jan en Charlotte hier van tevoren schriftelijk afspraken over hadden gemaakt. 

Mijn advies is dan ook om eens in de vijf jaar te controleren of zaken lopen zoals u ze voor ogen had.

Daarnaast kunt u belasting besparen, als u de zaken juist op papier heeft staan. Laat u hierin dan ook bijstaan door een deskundige adviseur.

Het liefst natuurlijk op het moment dat de liefde voor uw partner en familie het hoogtij viert.

Deze blog is ook geplaatst op Boerderij.

Aanbevolen voor u
Jacqueline Hill-RijsbergenDoor Jacqueline Hill-Rijsbergen
Trouwen voorwaarden

Trouwen gaat niet meer zonder voorwaarden

Vanaf 1 januari 2018 zijn huwelijkse voorwaarden de nieuwe standaard. Voor een gemeenschap van goederen moeten de nieuwe echtelieden naar de notaris. Welke vorm van het huwelijksvermogensrecht past jou?

Lees blog
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren