Fundament in de accountancy

Wat kan ik uitkijken naar het nieuwe wielerseizoen. Zondagmiddagen gevuld met klassiekers als Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. En ik kan al helemaal niet wachten tot de Tour de France van start gaat. Ik houd vooral van de eindeloze etappes waar Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot op de NOS live verslag van doen.

Annemieke Stokvis
Annemieke Stokvis

Sinds ik zelf ooit Alpe d’Huez op fietste ben ik wielrenners gaan respecteren. Wat een ontzettend zware sport. Dag in dag uit het uiterste van jezelf vergen kan alleen maar met een enorme conditie.

Woelige jaren in accountancy

Een conditie opbouwen begint bij de basis. Bij een fietsclinic hoorde ik ooit: ‘begin met het fundament en niet met het ophangen van de gordijnen’. Dat betekent duurtrainingen op een licht verzet, veel omwentelingen maken en fietsen op souplesse. Zo kunnen wielrenners bergen verzetten. Kunnen we van dit principe ook iets leren in de accountancy?

De afgelopen jaren waren woelig voor de accountancysector. Nationale en internationale boekhoudschandalen en negatieve publiciteit rondom accountants hebben niet bijgedragen aan het vertrouwen in onze beroepsgroep.

De samenleving is kritisch geworden op ons functioneren. En of we ons als individuele accountants hierin herkennen is niet relevant; het is tijd geworden om het vertrouwen te herstellen.

Toekomst accountancy

In mei 2014 heeft onze beroepsgroep in overleg met de Tweede Kamer besloten om zelf met voorstellen voor maatregelen te komen. Hierbij staan vertrouwen in de kwaliteit en de onafhankelijkheid van accountants centraal.

"Begin met het fundament en niet met het ophangen van de gordijnen"

Op 25 september 2014 heeft de werkgroep Toekomst Accountantsberoep een pakket van 53 maatregelen gepresenteerd onder de titel ‘In het publiek belang’.

De maatregelen hebben onder andere betrekking op de profilering richting de arbeidsmarkt, waarbij de focus moet liggen op kwaliteit en een professioneel kritische instelling, een intern beloningssysteem op basis van geleverde controlekwaliteit en een heldere communicatie richting klant en maatschappelijk verkeer.

De basis van accountancy

Vooral maatregelen dus die teruggrijpen op de basis van ons vak; op ons fundament. Vanuit daar is verandering mogelijk.

Naar mijn idee is de enige optie die openligt dat iedere accountantsorganisatie zich conformeert aan het pakket maatregelen. Het gaat mij aan het hart dat het vertrouwen in onze beroepsgroep ter discussie staat. En dus is er geen tijd meer te verliezen.

Het is duidelijk dat er een nieuw seizoen voor de deur staat. Een seizoen waarvoor we in topconditie moeten zijn en blijven. En het is zeker niet zo dat we het roer radicaal moeten omgooien.

Veel van de maatregelen zitten ons al in het bloed. We gaan gewoon door met het bouwen aan ons fundament. En dan komen de gordijnen vanzelf!

Blog
Accountants zijn 'hot'! Wie had dat gedacht?
Lees meer
Dienst
Online boekhouden
Lees meer
Blog
Dashboard: met twee handen aan het stuur in control
Lees meer
Geen reacties
Plaats nieuwe reactie

Reageer op:

Annuleren