Familiefonds
Met een familiefonds kun je vermogen overhevelen naar de kinderen en/of kleinkinderen, maar bepaal je nog wel zelf hoe het vermogen van het familiefonds wordt belegd. Verder bepaal je wanneer de kinderen een uitkering uit het familiefonds krijgen.
Wil jezelf en jouw kinderen dus langzaam vertrouwd maken met het beleggen van een wat groter vermogen? Dan kan een familiefonds daarbij helpen.
Besloten fonds gemene rekening (BFGR)
De term familiefonds wordt voor meerdere situaties gebruikt. In deze blog hebben we het over een besloten fonds voor gemene rekening (BFGR). Een BFGR is niet zelfstandig belastingplichtig (fiscaal transparant), het fondsvermogen wordt rechtstreeks toegerekend aan de participanten (deelnemende (klein)kinderen) naar evenredigheid van hun participaties. Bij jou en/of jouw (klein)kinderen behoren de participaties in het familiefonds dus tot het box 3 vermogen.
Hoe werkt het Familiefonds?
Een familiefonds ontstaat kortgezegd door het opstellen van een contract waarin minimaal twee personen met elkaar afspreken om vermogen gezamenlijk te gaan beleggen. Deze personen brengen vermogen in het familiefonds in en ontvangen daarvoor naar rato participatiebewijzen.
In het contract wordt verder vastgelegd;
- beheerder van het familiefonds (wie de zeggenschap heeft over het vermogen);
- bewaarder van het familiefonds (wie juridisch eigenaar is);
- economisch eigenaren/de participanten (wie de waarde van het belegde vermogen toekomt).
Vaak wordt er een stichting opgericht die optreedt als beheerder en bewaarder van het vermogen. De bestuurders van deze stichting bepalen dus hoe het vermogen wordt belegd en wanneer de participanten een uitkering uit het familiefonds ontvangen.