Belastingvrij schenken; extra voordelig?

Heeft u de mogelijkheid, dan kan schenken bij leven verstandig zijn. Dat is niet alleen leuk voor kinderen en kleinkinderen, maar zo beperkt u ook de toekomstige erfbelasting. Benut u optimaal de vrijstellingen, dan is er het fiscale voordeel nog. 

Dat geldt voor grotere bedragen, maar ook het jaarlijks schenken van kleinere bedragen kan vanuit fiscaal oogpunt tot een besparing leiden.

Waarom schenken?

U kunt erfbelasting besparen (maximaal 20%) door al tijdens leven te schenken. Daarbij kunt u gebruikmaken van vrijstellingen waardoor u geen of minder schenkbelasting betaalt. In de bijlage hebben we een overzicht opgenomen van de in 2016 geldende tarieven en vrijstellingen. 

  • Tip!

Vanaf 2017  is de verhoogde schenkingsvrijstelling tot €100.000 weer van toepassing. De verhoogde vrijstelling is niet beperkt tot schenkingen van ouders aan kinderen en het maakt dus niet uit wie wat de relatie tussen schenker en begunstigde is.

Ook mag de schenking van dezelfde schenker over drie achtereenvolgende kalenderjaren worden verspreid. Wel blijven de voorwaarden staan dat  de begiftigde tussen de 18 en 40 jaar oud is en de schenking wordt benut voor de (aflossing voor de) eigen woning.

 

Verwante artikelen

Meer weten?

Henry Fraterman

0548-537470
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Belastingvrij schenken extra voordelig

(4582x gelezen) | vrijstelling,erfbelasting,fiscaal,AWBZ,Schenkbelasting