Nieuws

Datum: vrijdag 17 februari 2012

Werkgevers vegen wetsvoorstel thuiswerken van tafel

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en AWVN en ondernemersorganisatie MKB-Nederland vinden het initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) om van thuiswerken een recht te maken 'overbodig'.

Zelf kiezen voor thuiswerken

Volgens het plan moeten werknemers het recht krijgen om zelf te kiezen voor thuiswerken of flexibele werktijden. Werknemers zouden makkelijker een kortere of langere werkweek aan moeten kunnen vragen. Dat geldt dan wel alleen voor beroepen waarbij dat mogelijk is. Zo'n 4,9 miljoen werknemers zouden een beroep moeten kunnen doen op de nieuwe wet volgens de initiatiefnemers. Dat is driekwart van alle werknemers

Al veel thuis- en telewerken

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn van mening dat het plan zou miskennen dat er al veel aan thuis- en telewerken wordt gedaan. Bovendien bestaan er volgens de ondernemersorganisaties al veel aangepaste arbeidspatronen, zoals deeltijd. Afspraken zouden moeten plaatsvinden met behulp van cao's en tussen werkgever en werknemer. Wettelijke kaders hoeven hieraan niet te pas te komen.

Overleg

Ook volgens AWVN behoren afspraken over flexibiliteit in het werk tot het domein van werkgevers en werknemers. Dit overleg werkt prima volgens de werkgeversorganisatie, dat de opkomst van het nieuwe werken als argument noemt.

Symboolpolitiek

De organisaties bestempelen het wetsvoorstel als 'symboolpolitiek'. Hoewel de helft van de Nederlandse werknemers volgens hen in deeltijd werkt, zijn degenen die dit hebben afgedwongen met behulp van de Wet Aanpassing Arbeidsduur op een hand te tellen.

Bron: NUZakelijk 

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Werkgevers vegen wetsvoorstel thuiswerken van tafel

(28922x gelezen) | personeel,personeelsbeleid,thuiswerken,flexibele werktijden