Nieuws

Datum: donderdag 16 februari 2012

Weekers laat verhoging lage btw-tarief onderzoeken

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat kijken naar een verhoging van het lage btw-tarief van 6 procent naar 8 procent.

Koopkracht

Weekers beloofde de Tweede Kamer uit te zoeken wat de gevolgen precies zijn voor de koopkracht van de mensen. Eerste levensmiddelen vallen allemaal in het lage btw-tarief, net als kappers, stukadoors, kranten en de bloemenindustrie.

Boodschappen

Toen Weekers vorig jaar april voor het eerst zijn ideeën naar voren bracht, berekende het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) onmiddellijk dat een btw-verhoging van 6 naar 8 procent op levensmiddelen de boodschappen voor alle Nederlanders samen € 640 miljoen per jaar duurder maken.

Concrete plannen

In de Tweede Kamer stuitte Weekers op veel verzet, ook van het CDA en van de PVV. Die maken zich nog steeds zorgen over de koopkracht, over grenseffecten en over arbeidsparticipatie, maar ze willen nu eerst concrete plannen van Weekers zien, inclusief alle mogelijke negatieve effecten.

Commissie

Andere opties die Weekers laat onderzoeken door een commissie onder leiding van oud-NIBC-topman Kees van Dijkhuizen gaan over het instellen van één uniform btw-tarief, zoals in Denemarken is gebeurd. Ook is het mogelijk om zowel het lage als het hoge tarief te verhogen.

In stapjes verkleinen

Weekers heeft een voorkeur voor het in stapjes verkleinen van het gat tussen het lage (6 procent) en het hoge tarief van 19 procent. Weekers wil met een aanpassing van de btw ervoor zorgen dat er meer belasting op consumptie wordt geheven en minder op arbeid.

Bron: ANP

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Weekers laat verhoging lage btw-tarief onderzoeken

(29063x gelezen) | koopkracht,btw,lage btw-tarief