Nieuws

Datum: donderdag 23 juni 2011

Vraag een werkvergunning op tijd aan

Heeft u deze zomer gerekend op extra hulp van werknemers uit het buitenland? Dan heeft u voor deze krachten waarschijnlijk al een tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Het duurt namelijk een hele tijd voordat u zo’n vergunning in uw bezit heeft.

Voorwaarden kennen

Heeft u nog geen aanvraag gedaan, maar wilt u misschien later dit jaar buitenlandse werknemers inzetten of wilt u volgend jaar uw zaken op tijd voor elkaar hebben? Zorg dan dat u de voorwaarden kent.

Tewerkstellingsvergunning

Een tewerkstellingsvergunning aanvragen, is een behoorlijke klus. Toch is het belangrijk om een vergunning te hebben, anders loopt u het risico op een fikse boete van de Arbeidsinspectie. Een tewerkstellingsvergunning is verplicht voor werknemers van buiten de EER of uit Bulgarije of Roemenië. Dit geldt overigens niet voor kenniswerkers.

Verblijfsvergunning

Om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen, moet de werknemer een geldige verblijfsvergunning hebben of een visum als het werk korter duurt dan drie maanden. Zodra de werknemer een aanvraag voor een verblijfsvergunning heeft ingediend, kunt u de tewerkstellingsvergunning aanvragen bij UWV WERKbedrijf. U moet wel bewijzen dat u eerst uw best heeft gedaan om de baan door iemand uit Nederland of de Europese Unie te laten vervullen.

Vacature aanmelden

Minimaal vijf weken voordat u de tewerkstellingsvergunning aanvraagt, moet u de vacature melden bij UWV Werkbedrijf, dat u helpt zoeken om de vacature door een werknemer uit Nederland of de Europese Unie te laten vervullen.

Lukt het UWV WERKbedrijf niet om binnen een redelijke termijn een geschikte kandidaat te vinden, dan kunt u het aanvraagformulier invullen. Daarop geeft u informatie over de inhoud van de functie en de functie-eisen waaraan de kandidaat moet voldoen.

Beslistermijn

Binnen vijf weken beslist UWV WERKbedrijf vervolgens over uw aanvraag. De beslistermijn gebruikt UWV WERKbedrijf om te onderzoeken of u de buitenlandse werknemer de gebruikelijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden biedt. Ook moet er passende huisvesting voor de werknemer zijn.

U kunt de procedure dus het beste tien weken van tevoren starten. Dit is de termijn van de vacaturemelding (vijf weken) plus de aanvraagtermijn.

Bron: HR Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Vraag een werkvergunning op tijd aan

(31054x gelezen) | werkvergunning