Nieuws

Datum: woensdag 18 januari 2012

Voordelige auto van de zaak? Nu aanschaffen

Het fiscale regime rond zuinige en schone auto's wordt dit jaar aangescherpt. Dat maakt het aantrekkelijk om vóór 1 juli dit jaar een nieuwe auto van de zaak of leasewagen te regelen, aldus een artikel in Z24.

Auto met lage bijtelling

Het kabinet Rutte scherpt de milieuregels aan voor leaseauto's en auto's op naam van de zaak. Dit heeft grote invloed op de fiscale bijtelling voor het privégebruik van zakelijke auto's. Wie slim inkoopt en kiest voor een auto met lage bijtelling, kan per jaar vele honderden euro's besparen. En dat elk jaar opnieuw, want het kabinet garandeert de fiscale voordelen voor de komende vijf jaar.

Normen CO2-uitstoot omhoog

In vijf stappen worden de komende drie jaar de normen voor de CO2-uitstoot strenger. De eerste mijlpaal is medio dit jaar. Valt u met een benzineauto die maximaal 110 gram CO2 per kilometer uitstoot nu nog in de categorie waarbij 14 procent van de catalogusprijs geldt als bijtellilng voor privé-gebruik. Vanaf 1 juli dit jaar ligt de maximumgrens lager, op 102 gram per kilometer.

Bijtelling omhoog

Gevolg is dat bijvoorbeeld een Citroën C1, Toyota Aygo of Peugeot 107 - met een uitstoot van 103 tot 107 gram CO2 per kilometer - vanaf medio dit jaar geen 14 procent, maar 20 procent bijtelling krijgen. Dat wil zeggen: als u een nieuwe zakelijke auto neemt en meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.

Bijtelling vastleggen

Voor nieuwe auto's geldt dat als ze vóór 1 juli dit jaar worden gekocht of geleased, het bijtellingspercentage vijf jaar lang hetzelfde blijft. Ook voor bestaande auto's blijft het huidige bijtelllingspercentage gelden, zolang de auto op naam van dezelfde rijder staat. U weet dus nu waar u aan toe bent.

Autoverkopen

De fiscale caroussel rond de auto van de zaak heeft dit jaar grote invloed op de autoverkopen. "We verwachten een jaar met twee gezichten: een goed eerste half jaar, met de nodige naar voren gehaalde verkopen in verband met de fiscale veranderingen op 1 juli. En een mindere tweede helft", aldus woordvoerder Paul de Waal van de Bovag. Zo'n veertig procent van de nieuwe auto's zijn namelijk auto's van de zaak.

Aankoop voor 1 juli

Nederland telt rond de 750.000 leaserijders die gemiddeld zo'n vier jaar met hun auto rijden. Wie dit jaar een nieuwe auto mag uitzoeken, zal als het even kan vóór 1 juli doen. Immers, de meesten van hen betalen nu nog 25 procent bijtelling (op grond van de regeling zoals die vier jaar geleden nog bestond). Het is voor hen dé kans om over te gaan naar het 14 procenttarief.

Naar voren trekken

Martin Huisman, voorzitter van Vereniging Auto van de Zaak, een belangenclub van zakelijke rijders, verwacht dat veel rijders de nieuwe auto 'even naar voren zullen trekken'. Een paar maanden eerder overstappen dan de officiële contractduur is niet zo'n probleem, omdat veel leaserijders zelf directeur zijn of een bepalende positie hebben, aldus Huisman.

Bron: Z24

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Voordelige auto van de zaak? Nu aanschaffen

(30276x gelezen) | auto van de zaak,bijtelling,CO2-normen