Nieuws

Datum: maandag 5 december 2011

Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik vervangt rittenadministratie

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2012 de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto's invoeren. Als de werkgever deze verklaring samen met de werknemer ondertekent en inlevert, is het bijhouden van een volledige rittenadministratie niet meer nodig.

Wetsvoorstel Uitwerking Autobrief

Dit staat in het wetsvoorstel Wet Uitwerking Autobrief dat met Prinsjesdag werd bekendgemaakt. Het kabinet is met dit besluit gekomen, omdat er bij werkgevers en werknemers veel ergernis bestaat over de rittenregistratie. Deze registratie is vaak nodig om geen bijtelling te krijgen voor privégebruik van een bestelauto.

Bijtelling bij meer dan 500 km privé

Ondernemers of werknemers die in een bestelauto rijden, krijgen nu een bijtelling van 25% van de cataloguswaarde van hun bestelauto als ze meer dan 500 kilometer privé rijden. Door het nieuwe wetsvoorstel komt er nog een mogelijkheid bij om de bijtelling van de bestelauto van de zaak te voorkomen zonder het bijhouden van een rittenregistratie. Wat houdt het nieuwe wetsvoorstel nu precies in?

Formulier

Als een bestelauto van de zaak uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, kan de werknemer, samen met zijn werkgever via een formulier verklaren dat de bestelauto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt (dat betekent geen enkele privékilometer!). De inspecteur geeft een bevestiging van deze verklaring. De werkgever hoeft dan geen bijtelling meer toe te passen en de werknemer hoeft geen rittenregistratie bij te houden. Dat scheelt behoorlijk wat administratieve rompslomp.

Controles

De Belastingdienst gaat echter wel controles uitoefenen aan de hand van 'actueel toezicht'. Bestaat er een vermoeden dat de bestelauto privé is gebruikt, dan moet de werknemer/ondernemer de Belastingdienst overtuigen dat er sprake was van een zakelijke rit.

Meubelboulevard

Wordt bijvoorbeeld de eigenaar of een medewerker in het weekend bij een meubelboulevard geflitst en kan de eigenaar/medewerker de Belastingdienst niet overtuigen dat de bestelauto vanwege een zakelijke reden op die plaats stond, dan kan de Belastingdienst een naheffingsaanslag met een boete opleggen. Dat betekent dat alsnog de bijtelling van toepassing is.

Duidelijke afspraken maken

Kiest u voor een verklaring uitsluitend zakelijke gebruik van de bestelauto, dan is belangrijk dat u zeer duidelijke afspraken met uw medewerkers hierover maakt. Iedereen weet dan wat de eventuele sancties en gevolgen zijn als toch privé gereden wordt met de bestelauto.

Administratieve lastenverlichting

In veel gevallen kan de verklaring uitsluitend zakelijk gebruik veel administratieve lasten wegnemen. De werknemer kan de rittenregistratie achterwege laten of de werkgever hoeft een verbod op privé-gebruik niet meer zelf te controleren.

Rit verklaren

Werkgevers die de regeling toepassen, adviseren we om bij zakelijk gebruik van de bestelauto in het weekend toch een goede administratie te voeren. Bij controles van de Belastingdienst kunt u dan aan de hand van uw administratie de zakelijkheid van een rit verklaren. In de praktijk kan dit zonder administratie nog wel eens lastig zijn.

Addertje onder het gras

Let op. Er zit nog een addertje onder het gras. Voor de heffing van inkomsten- en loonbelasting wordt het woon-werkverkeer als zakelijk aangemerkt. Maar voor de heffing van omzetbelasting wordt het woon-werk verkeer echter als privé aangemerkt. Om de hoge forfaitaire correctie voor de omzetbelasting van 2,7% te voorkomen, moet u wel een registratie van de woon-werkkilometers bijhouden.

 

Naar overzicht

Meer weten?

Johan Evers

0546-660760
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik vervangt rittenadministratie

(30687x gelezen) | rittenadministratie,verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto,bestelbus