Nieuws

Datum: dinsdag 13 december 2011

Verjaring vakantiedagen twistpunt

Ondernemers en vakbonden zijn het oneens over de verjaringstermijn voor het oppotten van vakantiedagen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Herzien verlofsysteem

Als het aan de bonden ligt, kunnen werknemers ook na 1 januari nog hun vrije dagen vijf jaar lang opsparen. Maar werkgevers zien in de nieuwe wet over het vervallen van vakantiedagen aanleiding om het hele verlofsysteem te herzien.

Wetswijziging

Per 2012 wordt een wetswijziging van kracht die bepaalt dat werknemers de twintig wettelijke vakantiedagen die zij jaarlijks krijgen, binnen anderhalf jaar moeten opmaken. Als dat niet lukt, raken ze die dagen kwijt. Nu nog geldt een verjaringstermijn van vijf jaar, voordat de vrije dagen vervallen.

Oude verjaringstermijn

De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben de afgelopen tijd tevergeefs getracht de wetswijziging van tafel te krijgen. Ze kregen wel gedaan dat zij in cao's afwijkende bepalingen mogen afspreken. Daarom zullen zij de komende tijd aan alle cao-tafels eisen dat de oude verjaringstermijn van vijf jaar de norm blijft.

Onrechtvaardig

"We willen die onrechtvaardige wetswijziging repareren. Vakantiedagen drukken een bedrag aan loon uit. Als je geld op een bank zet, raak je dat toch ook niet kwijt?' zegt vakbondsvoorman Jaap Jongejan van CNV Vakmensen.

Stuwmeer

Volgens de vakbeweging ligt het vaak niet aan werknemers dat zij een stuwmeer aan vakantiedagen opbouwen, maar aan hun baas. "Dan mag personeel geen vakantiedagen opnemen onder het mom van: het is te druk", zegt adviseur arbeidsvoorwaardenbeleid Erik Pentenga van de FNV.

Andere omgang vakantiedagen

VNO-NCW, AWVN en MKB-Nederland grijpen de wetswijziging juist aan om een andere omgang met vakantiedagen bij de bonden bespreekbaar te maken. De werkgeversorganisaties willen dat Nederlanders voortaan alleen nog recht hebben op de twintig wettelijke vakantiedagen. Andere vrije uren, waaronder atv, kunnen bedrijven dan beter in loon uitbetalen, aldus de werkgevers. Zo bouwen werknemers minder snel vakantiestuwmeren op, die fors op de balans van bedrijven drukken.

Bron: Het Financieele Dagblad

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Verjaring vakantiedagen twistpunt

(31242x gelezen) | vakantiedagen,vakbonden,opsparen,wetswijziging vakantiedagen