Nieuws

Datum: woensdag 15 februari 2012

Tweede Kamer akkoord met nieuwe aanbestedingswet

De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de nieuwe aanbestedingswet. Hierdoor moet het meedingen naar overheidsopdrachten eenvoudiger en transparanter worden.

Eerlijke kans

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) vindt dat er een belangrijke stap is gezet op weg naar een eerlijkere manier van aanbesteden. "Het is goed dat we iets doen aan de klachten van ondernemers over onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. Ook kleinere bedrijven moeten een eerlijke kans krijgen op opdrachten van de overheid."

Onredelijke contractvoorwaarden

Volgens het nieuwe wetsvoorstel mogen opdrachten niet meer zonder goede reden worden geclusterd. Daardoor maken kleinere bedrijven meer kans. Een bedrijf met 120 vestigingen mag bijvoorbeeld de schoonmaak van alle overheidsgebouwen niet meer bundelen in één aanbesteding. De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen.

Risico's

Door de nieuwe wet hoeft een kleine ondernemer niet alle risico's van een bouwproject te dragen, terwijl die zich onmogelijk daartegen kan verzekeren. De nieuwe aanbestedingswet zal nog worden behandeld in de Eerste Kamer. Een wetsvoorstel van het vorige kabinet werd door de senatoren afgewezen.

Bron: Ministerie EL&I

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Tweede Kamer akkoord met nieuwe aanbestedingswet

(28787x gelezen) | aanbestedingen,overheidsopdrachten,kleinere bedrijven