Nieuws

Datum: dinsdag 5 april 2011

Toe- of uittreding niet van belang voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als uw bv met een andere bv een samenwerkingsverband is aangegaan en hierbij gebruikmaakt van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), maakt het voor de toepassing van de KIA niet uit dat het belang in het samenwerkingsverband is gewijzigd. Dit is recent bepaald door de Hoge Raad.

U kunt de KIA toepassen als uw bv in een jaar investeert in bedrijfsmiddelen en bij de aangifte kiest om gebruik te maken van de KIA. Afhankelijk van de hoogte van de investering, kunt u een bepaald bedrag in aftrek brengen op de winst. Bij een samenwerkingsverband moet u voor de KIA de investeringen van de verschillende bv's samenvoegen. 

Samenwerkingsverband

In deze zaak voor de Hoge Raad ging het om een bv, die met twee andere bv's een vennootschap onder firma (vof) vormde. Halverwege 2002 trad er een bv uit het samenwerkingsverband en trad een nieuwe bv toe. De bv vond dat er sprake was van twee samenwerkingsverbanden in 2002. De investeringen in het eerste deel van 2002 waren € 48.133 en in de tweede helft van het jaar € 250.327. Bij splitsing van 2002 in twee periodes kon de bv de KIA wel toepassen. 

De inspecteur was echter van mening dat een wijziging in het samenwerkingsverband niet van belang was en dat ze de investeringen moesten optellen. De Hoge Raad moest zich uiteindelijk hierover buigen.

Wisseling samenwerkingsverband

Volgens de Hoge Raad was het voor de KIA niet van belang of er wisselingen waren binnen het samenwerkingsverband. Het was slechts van belang of er een samenwerkingsverband aanwezig was. De bv moest de investeringen in 2002 dus gewoon bij elkaar tellen en kon niet uitgaan van twee gescheiden periodes. Door het samentellen van deze investeringen kwam de bv niet meer in aanmerking voor de KIA, omdat de totale investeringen te hoog waren.

Uitspraak
Hoge Raad, 25 maart 2011, LJN: BP8956

Bron: Fiscaal Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Toe- of uittreding niet van belang voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

(29988x gelezen) | samenwerkingsverband rechtsvormen,KIA,kleinschaligheidsinvesteringsaftrek