Nieuws

Datum: woensdag 9 november 2011

Toch bijtelling voor schone elektrische auto's

Er komt toch een fiscale bijtelling van 7 procent voor superschone auto's als plug in-hybrides en elektrische auto's. Een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA wil dat, ondanks dat staatssecretaris Frans Weekers van Financiën het liefst vasthoudt aan zijn plan voor een nihilbijtelling voor dergelijke auto's.

Extreem zuinig

Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012 van Weekers. Staatssecretaris Weekers wil een onderscheid maken tussen zuinige en extreem zuinige auto's, die minder dan 49 gram CO2 per kilometer uitstoten. Hij voerde daarom voor leaserijders een tarief in van 0 procent bijtelling voor privégebruik van de auto.

Loon in natura

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV vinden dat principieel onjuist. Een auto van de zaak is loon in natura en de ontvanger zou daar iets voor moeten betalen, al is het maar 7 procent, redeneren ze. In de categorie met een uitstoot van maximaal 49 gram CO2 zitten ook auto's in die kunnen kiezen voor op de accu rijden of op benzine rijden.

Meer geld binnen

Door de verhoging van de bijtelling krijgt Weekers meer geld binnen, naar schatting oplopend tot 24 miljoen euro in 2015. VVD, PVV en CDA kunnen dat inzetten voor eigen wensen binnen het geheel van de autobelastingen.

Voor 1 januari

De nihilbijtelling geldt tot 1 januari volgend jaar. Wie voor die tijd een auto uit de extreem schone categorie koopt, kan dan tot begin 2015 profiteren van de gunstige regeling. Wie na 1 januari zo'n auto koopt, krijgt een bijtelling van 7 procent.

Bron: ElsevierFiscaal

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Toch bijtelling voor schone elektrische auto's

(38390x gelezen) | bijtelling,elektrische auto''s,loon in natura