Nieuws

Datum: maandag 12 december 2011

Strengere eisen voor toepassing 30%-regeling

Werkgevers kunnen straks minder makkelijk de 30%-regeling toepassen voor buitenlandse werknemers die naar Nederland komen of werknemers die naar bepaalde landen worden uitgezonden. Staatssecretaris Weekers heeft in het Belastingplan 2012 de regels aangescherpt.

Tegemoetkoming

De 30%-regeling is een tegemoetkoming voor een buitenlandse werknemer die extra kosten zoals reiskosten en huisvestingskosten moet maken om in Nederland te komen werken.

Zonder nader bewijs

Voldoet een werkgever aan de voorwaarden voor de regeling dan kan een werkgever zonder nader bewijs 30% van het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking inclusief vergoedingen verstrekken als vrije vergoeding ter dekking van deze kosten. Een belangrijke vereiste is wel dat het moet gaan om werknemers met een bepaalde ervaring en specifieke deskundigheid.

Salarisnorm

Omdat de regeling op dit moment te ruim is, worden voor volgend jaar de vereisten voor deze regeling op de volgende punten aangepast:

  • Het zogenoemde schaarste- en deskundigheidsvereiste maakt plaats voor een salarisnorm. De basissalarisnorm bedraagt € 35.000 (exclusief de vergoeding). Voor masterstudenten onder de 30 jaar geldt een afwijkende norm van € 26.605. Er gaat geen salarisnorm gelden voor wetenschappers en onderzoekers bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
  • De looptijd van de 30%-regeling zal nog slechts acht jaar bedragen.
  • De fiscus verkort deze looptijd met de eerdere periode van verblijf of tewerkstelling in Nederland in de afgelopen 25 jaar in plaats van tien jaar.
  • De 30%-regeling is niet van toepassing op de werknemers die werken vanuit een woonplaats binnen 150 kilometer van de Nederlandse grens.

Eerste Kamer nog stemmen

De Eerste Kamer zal binnenkort deze plannen nog in behandeling nemen en erover stemmen. Tot die tijd zijn de plannen nog niet 100% zeker.

Bron: Fiscaal Rendement

Naar overzicht

Anderen bekeken

Meer weten?

Hendri Meilink

0523-264785
NaN

Stel uw vraag

Deel op:

De Jong en Laan - Strengere eisen voor toepassing 30%-regeling

(30901x gelezen) | Belastingplan 2012,30%-regeling,buitenlandse werknemers,salarisnorm