Nieuws

Datum: donderdag 8 maart 2012

Scherp toezicht op te laat ingediende aangiften

Heeft u de aangifte inkomstenbelasting (IB) nog niet ingediend? Dan kunt u er maar beter snel bij zijn, want de Belastingdienst let dit jaar extra goed op of u de aangifte vóór 1 april instuurt.

Elektronisch aangifte

Als ondernemer bent u verplicht elektronisch aangifte te doen. Bent u te laat, dan kan dit u een boete opleveren. Daarnaast controleert de Belastingdienst dit jaar ook extra op het ingevulde loon.

Vóór 1 april

Het is dus belangrijk dat u de aangifte vóór 1 april instuurt om een boete te voorkomen. Doet u aangifte met een aangifte- of administratiesoftware dan bent u dit jaar nog niet verplicht aangifte te doen via Standard Business Reporting (SBR). Dit is de nieuwe standaard voor het aanleveren van financiële informatie aan de overheid. In de toekomst zal dit ook gaan gelden voor de overige aangiften.

Uitstel aanvragen voorkomt boete

Kunt u vanwege omstandigheden de belastingaangifte niet op tijd indienen, vraag dan tijdig uitstel aan. U moet het uitstel vóór de uiterste aangiftedatum aanvragen, anders riskeert u alsnog een boete. Heeft u geen uitstel gevraagd maar u bent te laat, dan krijgt u een herinnering.

Aanmaning

Doet u alsnog geen aangifte, dan stuurt de Belastingdienst  u een aanmaning, waarin een nieuwe termijn staat waarbinnen u de aangifte moet versturen. Laat u deze termijn ook voorbij gaan, dan ontvangt u een verzuimboete (pdf). Stuurt u helemaal geen aangifte in, dan legt de fiscus u een ambtshalve aanslag op. De Belastingdienst maakt dan een schatting van het bedrag waarover hij belasting berekent. U krijgt daarnaast ook een verzuimboete opgelegd.

Bron: FA Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Scherp toezicht op te laat ingediende aangiften

(29066x gelezen) | belastingaangifte,verzuimboete,aangifte,boete