Nieuws

Datum: maandag 4 april 2011

Rittenregistratie moet op orde zijn

De werkelijk gereden zakelijke en privékilometers van uw medewerkers moeten blijken uit de rittenregistratie. De administratie en rittenregistratie moeten daarom op orde zijn en elkaar niet tegenspreken. Uw medewerkers moeten namelijk wel aan de bewijslast voldoen om geen bijtelling te krijgen voor het privégebruik van de auto van de zaak. Dit blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Haarlem.

Rijden uw medewerkers in een auto van de zaak, dan hebben ze in principe een bijtelling bij het inkomen als ze de auto ook voor privédoeleinden gebruiken. Deze bijtelling is slechts niet van toepassing als ze de auto van de zaak voor niet meer dan vijfhonderd kilometers in privé gebruiken. Uw medewerkers moeten dit echter wel aantonen door een sluitende rittenregistratie. 

De directeur grootaandeelhouder (dga) in deze zaak had ook een auto van de zaak en hij hield samen met zijn chauffeurs en zijn secretaresse een rittenregistratie en bijbehorende spreadsheet bij. De inspecteur was echter niet overtuigd van deze rittenregistratie, omdat er nog wel een paar gebreken waren en er een verschil bestond tussen de rittenregistratie en de gemaakte spreadsheet. 

Regelmatig waren er ontbrekende ritten toegevoegd en waren kilometerstanden aangepast. Daarnaast zou bijvoorbeeld de laatste rit op 18 april 2004 zijn, maar er volgde volgens de spreadsheet na die datum nog vijf ritten.

Vereisten rittenregistratie

De rechtbank in Haarlem moest nu aangeven of de rittenregistratie aan de vereisten voldeed. De rechter was het met de inspecteur eens en vond dat de administratie van de dga geen duidelijke weergave was van de werkelijk gereden privékilometers. Het opleggen van een naheffingsaanslag was dus terecht. Uw medewerkers moeten dus altijd een eenduidige rittenregistratie voeren en er voor zorgen dat bijvoorbeeld uw agenda of een spreadsheet niet van de rittenregistratie afwijken.

Uitspraak

Rechtbank Haarlem, 18 februari 2011, LJN: BP7893

Bron: FA Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Rittenregistratie moet op orde zijn

(29971x gelezen) | rittenregistratie,zakelijke kilomters,privégebruik auto