Nieuws

Datum: dinsdag 20 september 2011

Risico's aan flex-bv's

Als het aan het kabinet ligt, wordt het oprichten van een bv makkelijker, goedkoper en sneller. Vanuit de juridische hoek klinken echter serieuze bezwaren tegen de zogenoemde flex- bv's schrijft de Telegraaf: "Ondernemers zullen nog vaker privé garant moeten staan."

Té gemakkelijk

Binnen korte tijd is de vertrouwde besloten vennootschap van gedaante veranderd, zeggen tegenstanders binnen de advocatuur en het notariaat. Zij hebben bezwaren, het zou té gemakkelijk zijn geworden om een bv op te richten.

Verklaring van Geen Bezwaar

Zo werd in juli dit jaar al besloten dat de Verklaring van Geen Bezwaar niet langer nodig is. Voorafgaande controle is daarmee verdwenen, in plaats daarvan zegt het ministerie van Justitie 'doorlopende controle' te houden. Eerder deze maand kondigden Verhagen en Opstelten bovendien aan dat de notariële oprichtingsakte binnenkort overbodig wordt voor bv's met maar één aandeelhouder. Kort daarop zei Verhagen ook de minimumkapitaaleis van 18.000 te willen afschaffen.

Waarborgen overboord

Volgens Roald Subnel, advocaat bij Legal Experience in Den Bosch, zijn de belangrijkste waarborgen overboord gegaan. Subnel: "Natuurlijk, de verhalen over het startkapitaal dat een dag na oprichting alweer uit het bedrijf wordt gehaald, zijn bekend. Maar je kunt als buitenstaander op dit moment nog redelijk goed afgaan op de kapitaalbescherming, de liquiditeit en de solvabiliteit, van een bv waarmee je zaken wilt doen. Het reilt en zeilt op dit moment over het algemeen goed."

Concurrentie

Volgens de advocaat zijn de bedoelingen van Verhagen en Opstelten prima, maar werken de huidige plannen averechts. "Het idee was om de Nederlandse concurrentiepositie te verbeteren, te zorgen voor een aantrekkelijker ondernemersklimaat. Maar nu dreigt er inflatie van het vertrouwen in de bv. Waarom komen ze niet met een andere snelle vorm, náást de traditionele bv? In het Verenigd Koninkrijk heb je de 'limited' en in Frankrijk de 'SAS', allebei rechtsvormen met soepelere eisen. Dat werkt daar prima, en iedereen weet waar hij aan toe is als je met zo'n onderneming in zee gaat. In Nederland zijn we echter niet gewend aan een dergelijke bv."

Imago

Ook zo'n afgeleide van de bv, die sneller op te richten is, zal in het begin een minder vertrouwenwekkend imago hebben. Maar dat betekent volgens de Bossche advocaat niet dat er geen vraag naar zal zijn. "Vroeger werd een nv ook minder voor vol aangezien en niet bedoeld voor serieuze ondernemers, maar dat is nu ook rechtgetrokken. Voor sommige situaties kan zo'n lichtere bv juist erg handig zijn, bijvoorbeeld in het geval van overnames. Dan is snelheid geboden, en is er toch wel sprake van extra controle op de kapitaalspositie."

Gevolgen voor mkb

Met de huidige plannen vreest Subnel vooral de gevolgen voor het mkb: "Banken en wederpartijen zullen nóg meer zekerheden gaan eisen. Ondernemers zullen vaker privé garant moeten staan, denk aan een pandrecht of een extra hypotheek op je huis. De grote bedrijven zullen ervan profiteren. In de bouw bijvoorbeeld zullen kleinere bedrijven zich nog eerder terugtrekken bij grote aanbestedingen door overheden. Omdat ze denken 'al die zekerheiden wil ik niet geven. Want mocht het misgaan, dan ben ik ook huis en haard kwijt'. Dit zal het economische verkeer echt gaan raken."

Extra zekerheden vragen

Omgekeerd geldt hetzelfde, zegt Subnel. "Mocht de kapitaalseis van 18.000 euro daadwerkelijk van tafel gaan, dan zou ik ook aanraden om extra zekerheden van zakenpartners te vragen. Vraag bij kleinere ondernemers een borg of hoofdelijke aansprakelijkheid. Of vraag om een concerngarantie, bijvoorbeeld in een bouwproject waarin je zaken doet met een kleine ondernemer die binnen een groep valt."

Plannen heroverwegen

Netwerk Notarissen, een samenwerkingsverband bestaande uit zo'n 600 zelfstandige notarissen, trekt aan de bel bij justitieminister Opstelten. In een brief, mede ondersteund door diverse hoogleraren en de vooraanstaande professor Martin Jan van Mourik, vragen zij de plannen te heroverwegen.

"Door het oprichten van een bv makkelijker en goedkoper te maken wil dit kabinet ondernemers de ruimte geven. Maar het is de vraag of deze ruimte niet juist door deze maatregel wordt beperkt", aldus mr. Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen.

Bron: Telegraaf

Naar overzicht

Anderen bekeken

Deel op:

De Jong en Laan - Risico's aan flex-bv's

(38125x gelezen) | rechtsvorm,flex-bv