Nieuws

Datum: dinsdag 3 mei 2011

Regels werkvergunning vanaf 1 juli strenger

Het wordt een stuk lastiger om een tewerkstellingsvergunning te krijgen voor werknemers van buiten de Europese Unie (EU) of uit Bulgarije of Roemenië. Met ingang van 1 juli 2011 gaat UWV WERKbedrijf strenger controleren of de betreffende functie echt niet door iemand uit Nederland of de EU kan worden vervuld.

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de Wet arbeid vreemdelingen en de Kennismigrantenregeling aanscherpen. Dit heeft hij kortgeleden in een brief aan de Tweede Kamer (pdf) gemeld. Hij vindt dat eerst de mensen met een uitkering van binnen Nederland en andere lidstaten van de Europese Unie aan het werk moeten.

Vergunning geweigerd

Pas als een bedrijf voldoende heeft onderzocht of er in Nederland of een andere EU-lidstaat niemand is die het werk kan doen, kan het in de toekomst een tewerkstellingsvergunning voor de betreffende werknemer krijgen. Als UWV WERKbedrijf vindt dat een bedrijf dit niet genoeg heeft geprobeerd of dat het te weinig betaalt voor de betreffende functie, wordt de vergunning geweigerd. Deze wijziging wordt vanaf 1 juli 2011 doorgevoerd. 

Het inhuren van Bulgaren en Roemenen wordt ook lastiger voor bedrijven. Ook al horen Bulgarije en Roemenië bij de EU, een bedrijf heeft nog tot 1 januari 2014 een tewerkstellingsvergunning nodig voor werknemers uit deze landen.

Na vijf jaar geen vergunning nodig

Een andere aanscherping van de wetgeving is het plan om arbeidsmigranten van buiten de EU minder snel vrij op de arbeidsmarkt te laten komen. Nu mogen zij zonder vergunning in Nederland werken als ze drie jaar een tewerkstellingsvergunning hebben gehad. Deze grens wordt verhoogd naar vijf jaar.

Bron: SalarisRendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Regels werkvergunning vanaf 1 juli strenger

(30176x gelezen) | werkvergunning