Nieuws

Datum: donderdag 27 oktober 2011

"Politiek moet afzien van bankenbelasting"

Schrap de bankenbelasting en eis openheid over de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Die oproep deed voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland woensdagochtend aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken.

Afknijpen kredietverlening

Volgens Biesheuvel is het afknijpen van de kredietverlening het grootste probleem van dit moment voor mkb-ondernemers. De voorgenomen bankenbelasting, waar in politiek Den Haag brede steun voor is, zal het probleem alleen maar verergeren, meent hij. "Het sentiment om banken te straffen gaat niet helpen. Concreet zal de belasting betekenen dat er vijf miljard euro minder beschikbaar is voor kredietverstrekking."

Transparantie

Aanscherpingen zouden wel nodig zijn waar het gaat om transparantie. MKB-Nederland probeert al langer vergeefs cijfers te krijgen over de kredietverstrekking aan specifieke sectoren en kleinere bedrijven. "We krijgen alleen maar totaalcijfers over de kredietverstrekking aan het gehele bedrijfsleven, waaruit zou blijken dat er niets aan de hand is. Dat strookt niet met wat wij horen. De politiek zou moeten afdwingen dat de gegevens snel boven tafel komen, in ieder geval bij de instellingen die staatssteun ontvangen."

Automatisch afgewezen

Meerman stelt dat aanvragen voor leningen lang op de plank blijven liggen bij banken. Bij de beoordeling wordt volgens hem alleen gekeken naar het verleden van een bedrijf. Voor nieuwe investeringen "is de financiering onvoorstelbaar moeilijk rond te krijgen", zei hij.

Banken wijzen ondernemers vaak niet op de mogelijkheid van een borgstelling door de overheid, aldus de MKB-bestuurder. "De ING Bank verwerkt aanvragen voor leningen tot € 500.000 geautomatiseerd. De aanvragen van mkb'ers zitten daar voor 80 tot 90% onder. Die ondernemers willen hun verhaal vertellen. Het is heel frustrerend dat zij dat niet kunnen doen."

Bron: Staatscourant Online

 

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - "Politiek moet afzien van bankenbelasting"

(28830x gelezen) | kredietverlening,bankenbelasting