Nieuws

Datum: donderdag 6 oktober 2011

Opgebouwde tegoed spaarloonregeling in een keer opnemen

Werknemers die meedoen aan de spaarloonregeling, kunnen hun opgebouwde tegoed vanaf 1 januari 2012 in z'n geheel opnemen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën heeft dit donderdag bevestigd.

Opgebouwde tegoeden

Het was al bekend dat de spaarloonregeling wordt afgeschaft. Maar het was nog niet duidelijk wanneer en hoe deelnemers hun opgebouwde tegoeden zouden kunnen opnemen. Als werknemers hun spaarloon in één keer opnemen, heeft dat geen nadelige fiscale gevolgen. Maar het staat deelnemers ook vrij om het geld gewoon te laten staan.

613 euro belastingvrij

Via de spaarloonregeling kon jaarlijks maximaal 613 euro belastingvrij worden gespaard, waarbij geld naar een geblokkeerde bankrekening ging. De gespaarde bedragen moesten daar 4 jaar blijven staan.

Verlagen overdrachtsbelasting

Het kabinet schrapt de spaarloonregeling om geld vrij te maken voor het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Dat is bedoeld als impuls voor de vastgelopen woningmarkt.

Niet meer inleggen

Werknemers kunnen vanaf 1 januari 2012 niet meer inleggen in de spaarloonregeling. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat werknemers het opgebouwde vermogen in 2013 belastingvrij konden opnemen of laten staan. Als ze het tegoed laten staan en zich houden aan de voorwaarden van de spaarloonregeling, blijft de vrijstelling voor spaarloon in box 3 gelden. In dat geval valt het tegoed in vier jaren vrij. De vrijstelling vervalt dan ook per 1 januari 2016.

Levensloopregeling

Ook de levensloopregeling wordt in 2012 afgeschaft. Het levenslooptegoed wordt in één keer (be-last) uitbetaald of kan zonder belastingheffing worden omgezet in vitaliteitssparen. Ook als het saldo hoger is dan € 20.000, kan dit worden omgezet in een vitaliteitsspaarregeling. Er komt wel een overgangsregeling voor deelnemers die voor 1 januari 2013 58 jaar of ouder zijn.

Vitaliteitsregeling

Vanaf 2013 vervangt de vitaliteitsregeling de huidige levensloop- en spaarloonregeling. Met de vitaliteitsregeling kunnen werknemers werk, vrije tijd en andere activiteiten, zoals zorg of studie, flexibel spreiden en combineren. Doel van de vitaliteitsregeling is het bevorderen van de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Heeft u vragen naar aanleiding van dit onderwerp? Neem dan contact op met uw adviseur.

Bron: Telegraaf

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Opgebouwde tegoed spaarloonregeling in een keer opnemen

(29210x gelezen) | spaarloonregeling,vitaliteitsregeling,opgebouwde tegoed