Nieuws

Datum: woensdag 29 juni 2011

Onderzoek hoeft niet opnieuw bij overstap WKR

Bij toepassing van de werkkostenregeling (WKR) hoeft u bij bestaande kostenvergoedingen niet opnieuw onderzoek te doen als de omstandigheden waarop u de vergoeding hebt gebaseerd, niet zijn veranderd. Dit meldt de Belastingdienst

Vooraf steekproef

Aanvankelijk had u als werkgever de verplichting om vooraf altijd een steekproef uit te voeren als u onder de werkkostenregeling een vaste vergoeding wilt geven aan werknemers. In het Handboek loonheffingen 2011 wordt dit onderzoek naar de werkelijke kosten uitdrukkelijk voorgeschreven.

Administratie

Als u voor iedere vaste kostenvergoeding zo'n onderzoek moet uitvoeren voordat uw onderneming gebruik gaat maken van de werkkostenregeling, zou dit een flinke berg administratie met zich meebrengen.

De Belastingdienst heeft echter bekendgemaakt dat deze voorwaarde alleen geldt voor nieuwe vaste kostenvergoedingen. Als de omstandigheden waarop u de vergoeding heeft gebaseerd niet zijn veranderd, hoeft u bij de overstap naar de werkkostenregeling niet opnieuw een onderzoek te verrichten.

Op verzoek belastinginspecteur

Als uw onderneming voorlopig de 'oude' regels voor vergoedingen en verstrekkingen blijft hanteren, hoeft u zo'n steekproef alleen uit te voeren als de belastinginspecteur erom vraagt. 

U moet de vaste kostenvergoeding wel voorafgaand aan de eerste uitbetaling naar aard en omvang specificeren, maar dat hoeft in principe niet op basis van onderzoek naar de werkelijke uitgaven.

Bron: Fiscaal Rendement

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Onderzoek hoeft niet opnieuw bij overstap WKR

(31909x gelezen) | werkkostenregeling