Nieuws

Datum: vrijdag 23 december 2011

Ondernemers nemen crisismaatregelen

Van de ondernemers neemt 67% (preventieve) maatregelen om de gevolgen van de Europese schuldencrisis het hoofd te bieden. Eerder dit jaar was dat nog 60%. De meesten zeggen meer tijd te besteden aan het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Onderzoek Ondernemerspanel

Daarnaast stellen veel ondernemers investeringen uit en scherpen zij hun debiteurenbeleid aan. Dit blijkt uit onderzoek onder deelnemers van het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel.

Crisismaatregelen

Bedrijven met personeel nemen vaker crisismaatregelen (80%) dan gemiddeld. Ze stellen bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe medewerkers uit (22%) of vervangen zieke of vertrekkende medewerkers niet (12%). Van de bedrijven met personeel ontslaat 10% medewerkers. Eerder in 2011 was dat nog 5%.

Klanten geven minder geld uit

Een meerderheid van de ondernemers (60%) geeft aan hinder te ondervinden van de Europese schuldencrisis, omdat klanten minder geld besteden. Ook ervaren ze problemen met het verkrijgen van krediet. Een probleem dat ook speelt bij hun klanten; een van de redenen waardoor de betalingstermijnen oplopen.

Bron: Kamer van Koophandel

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Ondernemers nemen crisismaatregelen

(29342x gelezen) | kamer van koophandel,kredietverlening,crisismaatregelen,nieuwe opdrachten