Nieuws

Datum: woensdag 6 april 2011

Ondernemers in mkb voorzichtig over herstel economie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn zeer voorzichtig in hun verwachtingen over het economisch herstel in Nederland. De meeste ondernemers verwachten namelijk dat het werkelijke herstel nog minstens één tot drie jaar op zich laat wachten. Dat blijkt uit onderzoek van mkb-portal BusinessCompleet.nl en De Amersfoortse onder 1742 ondernemers uit het mkb.

Meer dan de helft van de mkb'ers heeft aangegeven dat de recessie een negatieve invloed heeft gehad op de eigen onderneming. 55% gaf namelijk aan dat de inkomsten in de onderneming licht tot sterk zijn gedaald. Bij een kwart van de ondernemers bleven de inkomsten gelijk. Volgens bijna 40% van de ondernemers heeft de recessie geen invloed gehad op het persoonlijk inkomen. 

Portemonnee

Toch heeft bijna de helft van de ondernemers de crisis rechtstreeks in de portemonnee gevoeld; zij zagen hun persoonlijk inkomen licht of zelfs flink dalen. Ruim de helft procent van de ondernemers heeft daarom ook matig tot flink moeten bezuinigen. Dat deden zij vooral op het eigen inkomen/huis (14,7 procent), op bedrijfsauto's (9,7 procent) of facilitaire zaken (8,9 procent).

Echt herstel moet nog komen

Bijna 70% van de ondernemers in Nederland denkt dat het echte herstel van de economie nog één tot drie jaar op zich laat wachten. Toch ziet eveneens 70% van de ondernemers nu al een licht herstel van de economie. Mannen zijn daarin wel iets optimistischer dan vrouwen.

Signalen

Ondernemers hebben over de bezuinigingen die zij moesten doorvoeren relatief weinig negatieve signalen gekregen van hun klanten en leveranciers. Opmerkelijk is dat de mkb'ers denken dat de recessie geen of nauwelijks invloed heeft gehad op het inkomen van hun medewerkers. Van de ondernemers die medewerkers in dienst hebben, denkt namelijk bijna de helft (43,2%) dat het inkomen van hun medewerkers de afgelopen jaren gelijk is gebleven of slechts licht is gedaald. De ondernemers verdienen zelf nog altijd heel behoorlijk: de helft verdient twee keer modaal of meer.

Ondernemers willen snel investeren

Ondanks het feit dat de ondervraagde ondernemers denken dat het echte economische herstel nog wel even op zich laat wachten, wil meer dan 63% het aankomend jaar wel weer investeren. Het grootste deel van de ondervraagde ondernemers (20,4%) wil dat doen in al geplande projecten. Meer dan 16% wil dat doen in marketing. Ruim 11% wil investeren in personeel.

Bron: Plein+

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Ondernemers in mkb voorzichtig over herstel economie

(29870x gelezen) | recessie,mkb,midden- en kleinbedrijf,crisis