Nieuws

Datum: woensdag 11 mei 2011

Onbekendheid en financiering belemmeren bedrijfsovername

De belangrijkste belemmeringen die ondernemers ervaren bij bedrijfsovername zijn het verkrijgen van financiering en onwetendheid over hoe te handelen. Dit meldt de Kamer van Koophandel naar aanleiding van een recent onderzoek.

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 12 procent van de Nederlandse bevolking met de gedachte speelt voor zich zelf te beginnen en 16 procent dat al heeft gedaan. Slechts een kwart van deze actieve of potentiële ondernemers heeft bij de keuze voor het ondernemerschap de overname van een bestaand bedrijf overwogen.

Belemmeringen

De belangrijkste belemmeringen die ondernemers ervaren bij bedrijfsovername zijn het verkrijgen van financiering en onwetendheid over hoe te handelen. Eerder onderzoek van Lex van Teeffelen toonde aan dat de ondersteuning door de markt bij bedrijfsovername vaak tekort schiet.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt ook dat (potentiële) bedrijfsovernemers iets vaker man dan vrouw zijn en iets vaker ouder dan vijftig jaar. Zij starten bij voorkeur in de detailhandel (met name vrouwen) en adviesdiensten (met name mannen). De regio Zuid Holland is favoriet als vestigingsplaats.

Babyboomers

In de komende jaren worden steeds meer bedrijven van babyboomers ter overname aangeboden. Uit eerder onderzoek bleek al dat bedrijfsovernemers succesvoller zijn dan starters voor wat betreft overlevingskans en groeipotentieel. Na vijf jaar is 96 procent van de overnemers nog actief, tegenover 50 procent van de starters.

Tweederde van de overnemers is zo succesvol dat ze omzetstijging realiseren, het klantenbestand vergroten en de winstgevendheid verbeteren. In 2010 registreerde de Kamer van Koophandel 123.000 starters, allemaal potentiële kandidaten voor bedrijfsovernames.

Overnamedag

De Kamer van Koophandel organiseert op 16 mei 2011 de Overnamedag op twaalf locaties in het land. Mensen die geïnteresseerd zijn in de aankoop of verkoop van een bedrijf kunnen er terecht voor informatie en advies, workshops, presentaties en netwerkbijeenkomsten. De Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) is kennispartner van de Overnamedag en is op alle locaties aanwezig. 

Meer informatie

Hebt u naar aanleiding van dit artikel vragen over de verkoop of aankoop van een onderneming, neem dan contact op met onze adviseurs corporate finance, tel. 038-4553011. Zij kunnen kunnen u hierover meer informatie geven.

Bron: Accountant.nl

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Onbekendheid en financiering belemmeren bedrijfsovername

(30115x gelezen) | Nieuws