Nieuws

Datum: donderdag 9 december 2010

Nieuwe verzuimboete bij niet betalen

Het is volgend jaar niet meer mogelijk ongestraft een aanslagbelasting te laat te betalen. In 2011 wordt er een verzuimboete geïntroduceerd bij de zogenoemde aanslagbelastingen, bijvoorbeeld inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en schenk- en erfbelasting. De belastingdienst wil sneller een definitieve aanslag opleggen, aldus de fiscus.

Boete

Het tijdig doen van aangifte is het controlethema 2011. De standaardboete op te laat aangifte doen, wordt € 226. De maximale boete bedraagt € 4920. De belastingdienst zal vanaf 2011 niet meer coulant zijn voor verzuimboetes.

Bij aangiftebelastingen (bijvoorbeeld loon- en omzetbelasting) is het nu al zo dat u een verzuimboete krijgt als u niet, gedeeltelijk of niet op tijd de belasting betaalt. Denk er ook aan dat de boete bedragen in 2010 zijn gestegen (zowel voor de aanslag- als aangiftebelasting).

Controlethema

Elk jaar besteedt de belastingdienst bij de behandeling van de aangifte inkomstenbelasting extra aandacht aan een bepaald thema. Zo'n thema heet een controlethema.

Voor de belastingaangifte 2010 controleert de belastingdienst extra op onterecht privégebruik van de auto van de zaak. Het controlethema bij de belastingaangifte 2009 was de aftrekpost voor uitgaven voor kinderen jonger dan 30 jaar.

Meer informatie

Niet of te laat betalen

Bron: Elsevier Fiscaal

Naar overzicht

Deel op:

De Jong en Laan - Nieuwe verzuimboete bij niet betalen

(30916x gelezen) | verzuimboete,aanslagbelasting